Erősödött a belváros, visszaszorult Angyalföld – összegezte a fővárosi kerületek iránti kereslet változását a Duna House. Mint az ingatlanközvetítő hálózat saját ügyfelei körében végzett októberi felmérésből kiderül, a korábbi csúcstartó, Angyalföld a harmadik helyre szorult vissza a listán, miközben az uralmat átvette a pesti belváros: a VII. kerület, vagyis Erzsébetváros, valamint a VI. kerület, Terézváros tört az élre.

 

 

A rezsicsökkentés eltörlése és ezzel együtt az energiaárak emelkedése az ingatlanok fenntartási költségeinek kiugró növekedését eredményezte, ami átalakította a keresletet és a kínálatot. Soha nem kezelték még ennyire prioritásként az érdeklődők az ingatlanok energetikai jellemzőit, miközben a kínálat egyre inkább bővelkedik korszerűtlen otthonokban.

A befektetők által kedvelt belvárosi területeken főként a régi bérházak polgári lakásai alkotják a felhozatalt. 

A szétválasztott kislakások az alacsony fenntartási költségeknek köszönhetően tökéletesek bérbeadás céljából, ha pedig egy nagyobb alapterületű ingatlant sikerül kifogni, akkor akár szobánként kiadva, akár nagyobb munkával, a lakást több, kisebb ingatlanra bontva is jól hasznosíthatók.

Kallus György / Világgazdaság,
körfolyosó, régi építésű, bérlakás,
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az ingatlanpiaci fordulat nem csak a népszerűségi lista élén hangsúlyos, sokat mond a sorrend módosulása is a rangsor végén: októberben a Csepel, Soroksár és Rákosmente hármas volt a sereghajtó. A legszembetűnőbb a XVII. kerület iránti kereslet csökkenésében tapasztalható változás mértéke. Az előző évben átlagosan az érdeklődők 5,3 százaléka, míg a rezsicsökkentés bejelentése, vagyis 2022 augusztusa óta mindössze 3,7 százaléka keresi csak célzottan a rákosmenti ingatlanokat.