Az első negyedév kereslethangsúlyos ingatlanpiacán a legjobb ingatlanokra már sok esetben licitáltak a vásárlók, azonban az év során átalakult szegmensre napjainkban már inkább az alku és egyes helyeken már a hirdetési árak csökkentése is jellemző – számolt be róla a Duna House legfrissebb elemzése.

ingatlan, vétel, alku
Az ingatlanvásárlók háromnegyede tud alkudni az árból.
Fotó: Shutterstock

A felmérésből kiderült, hogy a tranzakciók csupán ötöde zárult az eladó által meghirdetett áron, a vevők az adásvételek 75 százalékban kapnak lehetőséget az alkudozásra.

Az ingatlanpiacon az elmúlt éveket a fokozatosan erősödő kereslet jellemezte, ami az otthonteremtési támogatások teljes palettájának elérhetősége miatt nem annyira meglepő. Azonban az idei év eseményeinek hatására ez fokozatosan csökkent, és a keresletiből a kínálati piac irányába mozdult el a szegment.

Régiótól és ingatlantípustól függetlenül egyelőre elmaradt a sokak által várt kiugró árcsökkenés, azonban a lassuló intenzitásnak köszönhetően megállt az árak emelkedése

és kezdetét vette a korrekció az ingatlanpiacon.

Felértékelődtek az igazán jó ajánlatok az egyre bővülő kínálatban, amelyekért még a kedvezőtlenebb piaci körülmények között is megvívnak a vevők.

A Duna House közvetítőinek segítségével 2022-ben értékesített lakóingatlanok 5 százaléka kelt el a hirdetésben szereplő árnál magasabban, míg az első negyedéves elemzés alapján ez az arány csupán 4,2 százalék volt

– ismertette Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

Hozzátette, hogy főként a befektetési céllal vásárlók versengenek, jellemzően a kiváló és jó állapotú ingatlanokért, amelyekért átlagosan 4 százalékot kínálnak a hirdetési áron felül.

Az ingatlanközvetítő szerint az idei legnagyobb értékű licit 35 millió forinttal többet hozott az eladónak, mint amennyiért eredetileg meghirdette a lakását.

Arányait tekintve viszont az idei év rekordja egy 31,2 százalékos licit megvalósulása volt.

A legfrissebb Duna House Barométer alapján idén novemberben irányárváltozást a házgyári lakások esetében csak a nyugati országrész panellakásainál (3 százalék) mutattak a számok, az alku mértéke a fővárosi és kelet-magyarországi paneleknél 2 százalék, nyugaton a vevők mozgástere egy százalékponttal nagyobb.

A budapesti belvárosban a tulajdonosok 4 százalékot engedtek az alku során a használt téglaépítésűek árából, ugyanakkor a hirdetési áron továbbra is csak minimálisan (2 százalék) változtattak. A budai téglalakásoknál 1 százalékos irányárváltozás mellett az előző hónaphoz képest 2 százalékponttal, 3 százalékra csökkent az alku mértéke, míg a pesti oldalon a végső árból 4 százalék volt a mozgástér, a hirdetési időszak során az irányáron 3 százalékot enyhítettek.

Országos tekintetben Kelet-Magyarországon volt a legjelentősebb mind az alku, mind pedig az irányár változásának mértéke.

A végső árból a keleti régió eladói 8 százalékot engedtek, miközben már a hirdetés során 4 százalékkal csökkentették az irányárat. Nyugaton a hirdetésiár 3 százalékos változása mellett a tulajdonosok további 7 százalékot hajlandók még engedni az eladási árból az alku során.

„Az ingatlanok energetikai korszerűsége és az alacsony fenntartási költségek fontossága az év második felében annyira felértékelődött, hogy a korszerűtlenebb ingatlanok tulajdonosainak a sikeres értékesítés érdekében mindinkább bele kell kalkulálniuk az elengedhetetlen átalakítások költségét a hirdetési árba, vagy kénytelenek rugalmasabbnak lenni az alkufolyamat során. A kereslet a modern, energiatakarékos és a rezsivédett ingatlanok felé tolódik, így ezen ingatlantípusok értékesítése egyszerűbbnek tűnhet a változás alatt álló ingatlanpiacon is, a későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében azonban mind az eladók, mind a vevők számára ajánlott a szakértői segítség elfogadása” – mutatta be az ingatlanpiacon tapasztalható trendeket Benedikt Károly.

Visszazuhant a kereslet, helyzetbe kerültek a vevők – felemás évet zárt a lakáspiac 2022-ben

Éves átlagban idén is drágultak a négyzetméterárak Magyarországon, de ősszel megtorpant az emelkedés. A kereslet drasztikus visszaesésével jobb helyzetbe kerülnek a vevők, az eladóknak pedig alkalmazkodniuk kell.