Fordulatos éven van túl a magyarországi lakáspiac, hiszen míg az év eleje jól indult, a háború és az jelentős mértékű bizonytalanságot szült, aminek hatására a kereslet több mint 30 százalékkal esett vissza éves összevetésben – derült ki az ingatlan.com éves összefoglalójából. Noha az átlagos négyzetméterárak emelkedtek tavalyhoz képest, az ősszel ez is megtorpant és a vevők alkupozíciója a következő időszakban várhatóan jelentősen javulni fog. 

eladó lakás
Fotó: Kallus György / VG

Bár az év elején és tavasszal még jól pörögtek az ingatlanok – ez többek között a járvány miatt vásárlást halasztók piacra lépése és a zöld otthon program hajrájának volt köszönhető – utána fokozatosan gyengült a kereslet. Ebbe a háború okozta bizonytalanság, az infláció és a rezsiszabályok változása is közrejátszott. 

A rezsiszabályok nyári változása pedig új trendet hozott a piacra, a korszerűtlen fűtési rendszerrel rendelkező, jellemzően nagyobb – 100–200 négyzetméteres – lakásoktól és családi, sor- és ikerházaktól egyre inkább elfordultak a vevők, ezzel párhuzamosan a takarékos lakóingatlanok kerültek az érdeklődés középpontjába

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

2022-ben több mint 417 ezer eladó lakóingatlan-hirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők. A négyzetméterárak szinte mindenhol emelkedtek az országban: Budapesten idén decemberben 955 ezer forintos átlagos négyzetméterár 18 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A megyeszékhelyek és megyei jogú városokban tavaly decemberhez képest 31 százalékkal 593 ezer forintra nőtt. A kisebb városokban 22 százalékos áremelkedés következett be egy év leforgása alatt, így idén decemberben 562 ezer forint volt az átlag a kínálati piacon. A községi lakóingatlanok esetében 13 százalékkal 393 ezer forintra drágult egy négyzetméter. Ugyanakkor az utóbbi hónapokban az emelkedés megtorpant. 

A mostani előrejelzések szerint egyébként jövőre 10-15 százalékkal kevesebb adásvételre kerülhet sor. 

Település- és lakástípustól függően több helyen is árcsökkenés várható, és lesznek olyan régiók, ahol az árak stagnálására lehet számítani.

Ez pedig a piacon maradó vevők számára lehet kedvező, mert nekik sokkal jobb lesz az alkupozíciójuk a vásárlás során.

Az ingatlan.com szakértője szerint az állami támogatások, ezen belül a és a kistelepüléseken elérhető az idén visszafogták a keresletcsökkenést. A 2022-ben megugró lakáshitelkamatok miatt idén egyre inkább felértékelődtek az államilag támogatott hitelkonstrukciók is, amelyek támaszt adhatnak a 2023-as keresletnek is.