Továbbra is felfokozott várakozás övezi a társasházi törvény módosításának ügyét, de egyelőre azon túl nem történt semmi lényeges, hogy ismét elhalasztották egy évvel, ezúttal 2024. február 1-jéig a társasházi tisztségviselők kötelező regisztrációját az ingatlan-nyilvántartásba, valamint egy salátatörvénybe belekerült a törvénysértésen ért és elítélt közös képviselők szolgáltatási jogosítványának azonnali bevonási lehetősége – közölte a Világgazdaság érdeklődésére Gyárfás Róbert, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének (TTOE) elnöke.

Munka akad bőven a társasházakban.
Fotó: Mohai Balázs / MTI

Az év elejét meghatározza a közös költség módosításának kérdése, amivel kapcsolatban egészen elérő mértékű emelés szükségességéről is lehet szakértői nyilatkozatokat olvasni. Ma már 30-40 százalékos díjemelési kényszerről is nyilatkozott egy másik szakmai szervezet vezetője. Gyárfás Róbert azonban rámutatott, reálisan kizártnak tartja, hogy ekkora emelést megszavazzanak a társasházakban. A kedvező átalányadózási lehetőség, a megszüntetése miatt azonban megdrágultak a szolgáltatások, aminek a költségvonzatát az új évben elő kell teremteni, és ez reálisan 15-20 százalékos emeléseket tesz indokolttá.

Racionális út a költségek kordában tartására, ha a szolgáltatási szerződések tartalmát csökkentik, például ritkább takarítást és kertgondozást rendelnek meg változatlan áron a házak. 

A karbantartási költségek csökkentése is cél lesz, vagyis nem biztos, hogy azonnal sor kerül a kiégett lépcsőházi izzók cseréjére, az elromlott kaputelefon javítására.

Nagyobb léptékben a tervezett felújítások elhalasztásával is kénytelenek lesznek spórolni egyes lakóközösségek. Olyan mértékben megdrágultak ugyanis a hitelkamatok, hogy a társasházak csak a legszükségesebb felújításokba, beruházásokba fognak belevágni. Óvatosan tervez mindenki, hiszen az áremelkedéseknek még nem tudni, hol a vége, előre szinte felmérhetetlen, hogy egy-egy felújítás végül ténylegesen mennyiből jön ki. A TTOE elnöke szerint

 a megtakarítások negyedét már elnyelte az a vásárlóértékük erodálódása mellett alapvető gond a menet közbeni költségemelkedés kezelése is.

 

Minden szolgáltatás ára emelkedett.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A beruházások megszavazott, azaz a társasházi közgyűlés által jóváhagyott összegén felül csak újabb közgyűlési határozat birtokában fizethet többet a közös képviselő. Ez pedig olyan bonyolulttá teszi a folyamatokat, hogy már pusztán emiatt is kevesen vágnak bele a korszerűsítésekbe.

Módosulhat a húszéves társasházi törvény

Többek között a közgyűlési meghatalmazásokra is új szabályozás kell.

Mindeközben alapprobléma, hogy a jelenlegi formájában húsz éve megalkotott jogszabály előkészítéséről nem tudni, hol tart. 

Gyárfás Róbert elmondta, hogy egy év végén elfogadott salátatörvényből tudták kihámozni azt, hogy hol tarthat immár a módosítás előkészítése. Így szereztek tudomást arról a 2023. január 2. óta élő változásról, hogy amennyiben valamelyik társasház vagy tulajdonos pert indít a közös képviselő ellen, és annak alapján őt eltiltja az ingatlanvállalkozás-felügyeleti hatóság a szolgáltatás gyakorlásától, akkor azonnal le kell váltani. 

A társasházi törvénybe is bekerült a módosítás, csakhogy a részletszabályozás és végrehajtási melléklet nélkül megjelent paragrafus gyakorlatilag körülményesen működhet, mert a közös képviselő eltiltásáról, azaz társasházkezelői jogosítványának bevonásáról csak a közvetlenül érintett tulajdonos és általa az adott társasház szerez tudomást, a többi nem, az eltiltás jelentősége és következménye így igen korlátozott.