A decemberi csökkenés után januárban ismét emelkedni kezdtek az albérletárak – derül ki a KSH–Ingatlan.com legfrissebb lakbérindexéből és az ahhoz fűzött keddi közleményből, amely ismerteti, hogy február közepén milyen árak jellemezték a vármegyeszékhelyeket és a fővárosi kerületeket.

Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

Országosan a lakbérek 1,7 százalékkal, Budapesten 2,1 százalékkal voltak drágábbak a decemberinél, ami irányváltást is jelent a decemberi csökkenés után. Ennek okai Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint részben a januárban induló keresztféléves képzések, valamint a magas lakáshitelkamatok miatt a vásárlást elhalasztók támasztotta kereslet lehet. Azt még korai lenne megmondani szerinte, hogy az emelkedés trendje tartós lesz-e.  

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a több mint 16 százalékos emelése az általános bérszintet is növelheti, ami a tapasztalatok szerint együtt jár a bérleti díjak emelkedésével.

Balogh a hosszabb távú adatok kapcsán elmondta, hogy a januári albérletárak országosan 20 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, míg Budapesten 22 százalék volt a drágulás üteme éves szinten. Azonban felhívta a figyelmet arra is, hogy 

reálértéken az országos lakbérszint 15, a budapesti 13 százalékkal marad el a 2020. januári csúcstól.

Területileg nézve a vármegyeszékhelyek közül Veszprémben a legdrágábbak az albérletek, 152 ezer forint az átlagos bérleti díj, amelyet holtversenyben követ 150 ezres átlagárral Debrecen, Győr, Székesfehérvár és Szombathely. A legolcsóbbak között 90-100 ezer forintos lakbérrel Miskolc. Salgótarján, Szekszárd, Kaposvár és Békéscsaba található.

Budapesten február közepén átlagosan 200 ezer forintba került egy lakás bérlése. A legmagasabb árak az V. kerületet jellemezték, ahol az átlagos bérleti díj 330 ezer forint volt, majd a II. és az I. kerület következik 295 ezer és 250 ezer forintos összeggel. A három legolcsóbb városrészben feleennyiért lehet lakást bérelni. A X., a XV. és a XXIII. kerületben 132–150 ezer forintos bérleti díjjal találkozhatnak a bérlőjelöltek.