Elérkezett a bérlők által várt fordulat az országos és a budapesti albérletpiacon, miután tavaly decemberben havi szinten csökkentek a bérleti díjak – derül ki a KSH-Ingatlan.com friss lakbérindexéből. 

Relocation to a new apartment. Young woman is sitting on a windowsill in an empty room of a newly rented apartment, tired after moving in. Young woman in a red bib overall is sitting on a windowsill next to Items packed to move are on the floor. She is taking a rest.
Fotó: Alex Potemkin

Országosan 0,7 százalékkal, Budapesten 0,9 százalékkal csökkentek decemberben az előző hónaphoz képest az albérleti díjak. 

Majdnem két éven keresztül havi szinten folyamatosan emelkedtek az átlagos lakbérek. A 2022 decemberében mért csökkenést nem tartja meglepetésnek Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, mivel a drágulás üteme fokozatosan lassult a múlt év utolsó hónapjaiban, és ősz óta már csak stagnáltak a bérleti díjak.

Éves szinten az országos bérleti díjak még több mint 20 százalékos, a budapestiek pedig 21,9 százalékos emelkedést mutattak a múlt év utolsó hónapjában. 

A változás annak is köszönhető, hogy a bérbeadók egyre inkább figyelembe veszi a bérlők fizetőképességét is, amikor meghirdetik a kiadó lakásokat

– értékelte az adatokat Balogh László.

KSH-Ingatlan.com lakbérindex
 

Több a kiadó ingatlan Budapesten és környékén

A közvetítők és a magánszemélyek összesen több mint 12 ezer hirdetésben kerestek bérlőket január közepén, ami 14 százalékos csökkenést jelent tavaly januárhoz viszonyítva – derül ki az Ingatlan.com adataiból.

A kiadó házak kínálata Pest vármegyében több mint 50 százalékkal, a fővárosban 11 százalékkal nőtt.

Budapesten az átlagos bérleti díj 200 ezer forintot tett ki. Az V. kerület a legdrágább, ahol 350 ezer forint az átlagos havi bérleti díj, utána a II. és az I. kerület jön 285 ezer és 250 ezer forinttal. A legolcsóbb albérletek a X., XX., XXI. és XXIII. kerületekben találhatók, ezeket 140-150 ezer forintért adnák bérbe a tulajdonosok – olvasható az Ingatlan.com közleményében.

A tulajdonosok által kiadásra meghirdetett lakóingatlanok átlagos havi bérleti díja a fővárosi kerületekben
 

A hirdetési portál összegzése szerint a vármegyeszékhelyek mezőnyét holtversenyben Győr, Székesfehérvár, Tatabánya és Veszprém vezeti egyaránt 150 ezres átlagdíjjal. 

Befagytak a lakbérek

Augusztus óta tart a stagnálás, továbbra sem várható változás.

A nagyobb egyetemvárosok közül Debrecenben 140 ezer, Szegeden 129,5 ezer, Pécsen 120 ezer, Miskolcon pedig 95 ezer forintos havi kiadással számolhatnak a bérlők. A legolcsóbban Békéscsabán és Salgótarjánban lehet kivenni lakást, 90-90 ezer forintba kerül egy-egy albérlet átlagosan.

Havi összevetésben a legtöbb országrészben csökkentek a bérleti díjak a múlt év utolsó hónapjában.

Pest vármegyében, a Közép-Dunántúlon, a Dél-Dunántúlon, Észak-Magyarországon, az Észak-Alföldön 0,1–2,7 százalékkal lettek olcsóbbak a lakbérek. Kivétel volt a Dél-Alföld és Nyugat-Magyarország, ahol 0,7, illetve 1,7 százalékos emelkedés következett be. 

A fővároson belül egyedül III., XI., XXII. kerületi albérletek díja nőtt novemberhez képest, de mérsékelten, mindössze 0,3 százalékkal. Budapest többi részén lejjebb mentek az albérletárak.

A legnagyobb mértékű, 2,4 százalékos csökkenést a belső pesti kerületek (V., VI., VII., VIII., IX.) könyvelhették el egy hónap alatt.