Kiemelkedő, 92 százalék a saját tulajdonú ingatlanban élők aránya Magyarországon, szemben az 70 százalékos átlagával – mondta Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építésügyért felelős államtitkára a 41. Contsruma kiállítás megnyitóján.

construma megnyitó
Lánszki Regő a 41. Construma kiállítás megnyitóján. 
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az elmúlt hét évben 110 ezerrel bővült a hazai lakásállomány, a mennyiségi növekedés után azonban most minőségi változásokra van szükség – összegezte a szakpolitikus. 

A több mint 400 magyar és külföldi kiállító részvételével megnyílt Construma az építőipar hazai csúcsrendezvénye, amelyet a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban a 11. Hungarotherm épületgépészeti szakkiállítással és a 11. OtthonDesign kiállítással együtt rendeznek meg.

A kiállítók nagy száma, a több száz hazai és két tucatnyi országból érkezett külföldi cég jól tükrözi, hogy az építőipar nem roppant össze, sőt, az új kihívásokra fókuszál 

– hangsúlyozta Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt vezérigazgatója a kiállítás megnyitóján.  

Kevésbé látni ma a háború végét, mint egy éve, a Coviddal és a háborúval kezdődött új időszámítás az energia és az alapanyagok árának robbanásával járt, ilyen körülmények között kell helytállnia az ágazatnak – tette hozzá Ganczer.

Az otthonteremtést kiemelten fontosnak tartja a kormány, ezt tükrözik, hogy az építészet ügye kormányra került, először az építésgazdaság, és elindult a jogszabályalkotás. A beruházási törvény és a magyar építészeti törvény kapcsán ez már részeredménnyel járt, a szakmával folyamatos a párbeszéd, az építésügy fordulóponthoz érkezett Lánszki Regő összegzése szerint.

Az elmúlt években az volt a cél, hogy minél több lakás épüljön, ennek jegyben hét év alatt 110 ezerrel bővült a hazai lakásállomány.

A fókusz immár máson, a mennyiségi növekedés után most a minőségi változásokon van, és előtérbe került a piacvédelem, hogy elsősorban magyar cégek építsenek magyaroknak.

Optimizmusra ad okot, hogy számos világszínvonalú építménnyel lettünk gazdagabbak, a hazai építőipar szereplői csúcsteljesítményekre képesek

– mondta Lánszki Regő.

Lázár János: kezdődik az egyeztetés, újraírják és szigorítanák az építési törvényeket

Új összefoglaló jogszabály készül az építési tevékenységről, és már a koncepciójáról is társadalmi egyeztetés indul – közölte Lázár János építési és közlekedési miniszter.

A beruházási törvény stabilitást fog adni, a piaci szereplők látni fogják, mit tervez az állam, a beruházási stratégia hosszú távú célokat fogalmaz meg – mondta a szakminisztérium képviselője, leszögezve, hogy a törvényekben minden terület egységesen jelenik meg.

A csökkenő bürokrácia mellett gyors döntések születhetnek, a minőségi változásokat az innováció felgyorsításával, helyettesítő termékek kidolgozásával, a hazai kutatás-fejlesztés támogatásával biztosítja a kormányzat.

Az új technológiák és innovatív építési termékek gyártását is ösztönözni fogja a szaktárca, amely konkrét lépéseket tesz azért, hogy munkához jussanak a vállalkozások.

Ha a helyzet úgy kívánja, plusz forrásokat szereznek az ágazatnak, erre jó példa az 5 százalékos lakásáfa tavalyi meghosszabbítása, amit a minisztérium szakmailag megalapozott anyaga segítségével értek el. Az államtitkár kijelentette, azon vannak, hogy a hektikusság helyett kiszámíthatóság legyen az építőipari ágazatban.

Építkezőket és felújítókat várnak

A Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban vasárnapig nyitva tartó kiállítások és a szakmai programok fókuszában a jövő építőipari kihívásai,  az energiahatékonyság, az energiatakarékos otthonok és a fenntarthatóság áll. Kiemelt téma a minőség és az új generációk érdeklődésének felkeltése az építőipari szakmák iránt – hangsúlyozták a szervezők.

A Construmára több száz magyar cég mellett számos országból érkeznek kiállítók, az építőipari szakembereket, építkezőket és felújítókat az iparág újdonságai mellett konferenciák, workshopok, előadások és bemutatók várják.