Magyarország megyei jogú városaiban 254 projekt keretében 6 ezer lakás épül – derült ki az Otthon Centrum első negyedéves felméréséből. Ebből 39 projekt indult el idén. A kínált ingatlanok átlagos négyzetméterára 947 ezer forint.

20221013 Budapest Cordia  a Futureal csoport lakóingatlan-fejlesztő   Lakásépítés  Corvin sétány
Fotó: Kallus György / VG

Ezek a számok visszaesésről árulkodnak 

– mondta a közzétett adatokat kommentálva az Otthon Centrum elemzési vezetője. Soóki-Tóth Gábor szerint jelenleg 8,6 százalékkal kevesebb projektben 8,9 százalékkal kevesebb lakás épül a megyei jogú városokban, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában.

Ez a csökkenés nem minden vármegyeszékhelyet érint. Debrecenben három éve nem épült annyi új lakás, mint a jelenleg futó projektek keretében. Csak ott 49 fejlesztési projekt zajlik, ezt követi Szeged 32-vel, a dobogó harmadik fokán pedig Pécs szerepel 23 projekttel. A 100 ezer főnél népesebb vármegyei jogú városokban indult el a legtöbb projekt, míg a kisebb településeken elenyésző számú beruházás található. Hódmezővásárhelyen mindössze egyetlen négylakásos társasház kivitelezése van folyamatban, míg Baján, Esztergomban, Dunaújvárosban és Salgótarjánban egyetlen beruházás sem fut.

A jó hirdetés a legfontosabb fegyver a lakáspiacon: összegyűjtöttük a legnagyobb kamukat

Ékszerdoboz, csendes utca, rendes szomszédok – ilyen és ehhez hasonló megfogalmazásokkal gyakran találkozik, aki eladó házat vagy lakást keresve rendszeresen böngészi a hirdetéseket.

Soóki-Tóth Gábor elmondta, az új építésű lakások kínálati négyzetméterára 947 ezer forint, ami 25 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőtti árszintnél

A fejlesztők még sosem kínálták ilyen magas áron az új építésű ingatlanokat a vármegyei jogú városokban. Az áremelkedés üteme főként a tavalyi év első felében volt rekordmagas, az előző negyedévhez képest mért 5,2 százalékos emelkedés azonban már a növekedés ütemének lassulását jelzi

– fejtette ki az adatokat. A legdrágább város ezúttal is Sopron, négyzetméterenként 1,1 millió forinttal, amelyet Debrecen 1,09, Szeged 1,04 millió forinttal követ. A további sorrend: Győr 987 ezer, Veszprém 980 ezer, Pécs 974 ezer, Érd 961 ezer forintos négyzetméterenkénti árral.

Olcsóbb új lakás Hódmezővásárhelyen érhető el, ott 485 ezer forint az átlagos négyzetméterár, 

de a szűkös kínálat miatt nagyobb eséllyel található ingatlan a második legolcsóbb Békéscsabán, ahol négyzetméterenként 606 ezer forintot kérnek egy újépítésű ingatlanért. 

A legtöbb városban 700–850 ezer forintos átlagértéken kínálják az új építésű lakások négyzetméterét. 

Bár éves szinten minden településen jelentősen emelkedett az új építésű ingatlanok ára, az előző negyedévhez képest épp a legdrágább városokban (Győrben, Érden, Veszprémben és Sopronban) nem növeltek árat a fejlesztők.