A legnagyobb budai, a második legnépesebb fővárosi és harmadik legnagyobb budapesti kerület a III. kerület, ahol a Duna House közlése szerint a várakozásokkal ellentétben az idei évben sem állt meg az ingatlanárak emelkedése.

panel
A rezsivédett panelek keresettek.
Fotó: Török János / MW

Már csaknem 76 millió forintra nőtt az otthonteremtésre fordított átlagos összeg az idei adatok alapján a főváros III. kerületében. Óbuda-Békásmegyer négyzetméterárai 2021-hez képest 20 százalékkal emelkedtek.

Kiemelkedő lakosságszáma ellenére Óbuda közepesen keresett lokáció, tavaly többnyire a 9–11. helyen végzett, kivéve decembert, amikor az eddigi legmagasabb, 14,4 százalékos arányban jelölték meg preferált területként a kerületet, ezzel hatodikként szerepelt a sorban

– ismertette Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A kerületben értékesített ingatlanok között a legnagyobb arányban, 42 százalékkal a házgyári lakások szerepeltek, míg tavaly 12 százalékkal több rezsivédett panellakás cserélt gazdát, mint egy évvel korábban.

A DH 2022-es adatai alapján a Bécsi úti lakótelepi lakásokért 850, a békásmegyeri panelekért pedig 705 ezer forintos átlagos négyzetméterárat fizettek a vevők.

A fővárosi lakótelepek között a legnagyobb áremelkedést, 54 százalékost a Bécsi úti tranzakciók mutatták az elmúlt évben 2021-hez képest.

Az eladások 38 százalékában szerződtek az ügyfelek a kerületben használt téglalakásokra 2022-ben. Ezek átlagos ára meghaladta az 1,1 millió forintot négyzetméterenként, ami egy év alatt 27 százalékos áremelkedést jelentett.

A rezsicsökkentés eltörlésének hatása érzékelhető, az óbudai ügyletek 11 százalékában szerződtek csupán családi házakra tavaly a vevők. 

20220811 Budapest Az óbudai Kaszap István park felújítása
Parkfelújítás és új lakóház Óbudán.
Fotó: Katona Vanda / Magyar Nemzet

Nem csappant meg azonban az új építésű lakások iránti kereslet, de a kínálat sem apadt: a kerületben meghirdetett projektek lakásainak száma 2023 első negyedévében meghaladta az 1500-at, ezzel az új építésű ingatlanok kínálatát tekintve Óbuda az ötödik leggazdagabb kerület lett Angyalföld, Újbuda, Ferencváros és Józsefváros után. 

 


A keresletnek megfelelően a négyzetméterárak is emelkedtek: az újépítésű négyzetméterárakat vizsgálva a fővárosi kerületek között a III. kerület a középmezőnyben helyezkedik el. 

Az idei első negyedévben értékesített újépítésű ingatlanok átlagos négyzetméterára meghaladta az 1,4 millió forintot, ami 2021 azonos időszakához képest 50 százalékos növekedés.

Az eddigi adatok szerint a vevők új lakásra átlagosan 110 millió forint körüli összeget költöttek idén

– tette hozzá a szakértő.

Számottevő, összességében 20 százalékos volt 2022 során a befektetési célú vásárlások aránya a III. kerületben, emellett a tranzakciók 24 százalékában a nagyobb ingatlanba költözés motiválta a vevőket. Az első lakásukra szerződő fiatalok aránya pedig jelentős, 13 százalék volt itt.

Nem rogyott térdre a panelpiac, bár az árkülönbség óriási Budapesten belül is

Kevesebb mint két hónap alatt elkelnek a házgyári lakások.