Kevesebb mint két hónap alatt eladhatók bárhol az országban a panellakások, amelyeknek az értékesítési ideje nem nőtt a lassuló ingatlanpiaci ciklusban sem – derül ki a Duna House adataiból.

20230103 Székesfehérvárpanel, társasház, rejtélyes zajok a lakótelepenFotó: Fehér Gábor FGFejér Megyei Hírlap 20230103 Székesfehérvár, panel, társasház, rejtélyes zajok, lakótelep. Fotós: Fehér Gábor fG Fejér Megyei HÍrlap
Fotó: Fehér Gábor

A keleti és nyugati országrészben azonban a Duna House Barométer negyedik negyedéves panelárindexe az árak rendeződését tükrözi, míg a fővárosban nominálértéken a második negyedéves érték fölött zárta az évet a mutató. A budapesti lakótelepeken a tavalyi év adatai alapján a 2021-es év átlagos négyzetméteráraihoz képest 19–54 százalékpontos áremelkedés volt.

A rezsicsökkentés kivezetése óta felértékelődött a házgyári lakások fontossága mind a vidéki, mind a fővárosi ingatlanpiacon, a kiszámítható fenntartási költségük miatt egyre kedveltebbek, átlagosan két hónapnál kevesebb időre volt szükség a sikeres tranzakció zárásig régiótól függetlenül 

– foglalta össze a negyedik negyedéves piaci folyamatokat Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. 

Bár a dráguló hitellehetőségek és a gazdasági bizonytalanságok ellenére az ingatlanpiaci kereslet az év végére lefeleződött, a rezsivédett panellakások iránti kereslet továbbra is kitart. Ezek az ingatlanok gyorsan és jó áron találnak új tulajdonosra a Duna House értékesítési adatai szerint.

A legnagyobb mértékben, 54 százalékkal a Bécsi úti, valamint 40 százalékkal az újpalotai és a gazdagréti lakótelep lakásainak négyzetméterárai drágultak a 2021-es árszinthez képest. 

Az itt meghirdetett ingatlanok végső ára 38 százalékponttal emelkedett. 

Átlag-négyzetmáterárak Budapest főbb lakótelepein 2019-2022
 

Tavaly a Fehérvári úti lakótelepen költöttek a legtöbbet a vásárlók, itt átlagosan majdnem 900 ezer forintra rúgott az ár négyzetméterenként a Duna House tranzakciós adatai szerint, míg 2021-ben 650 ezer forint is elegendő volt egy négyzetméterre ezen a területen. 

Közel azonos árakon juthattak a vásárlók panellakáshoz Gazdagréten, míg a Bécsi úton és Vizafogón az átlagos négyzetméterárak 805–850 ezer forint között alakultak. 

Ár szempontjából Havanna és Óhegy jelenti a legjobb befektetést, ezeken a területeken 571–607 ezer forintos négyzetméteráron is megoldható az otthonteremtés. 

Népszerűség tekintetében az tavalyi év első feléhez képest átrendeződött a lista, Újpalota és Újpest mellett a Füredi úti lakótelepen kínált lakások voltak a legkeresettebbek az év második felében.

Átlag-négyzetméterárak Budapest főbb lakótelepein 2022
 

Az egymilliós négyzetméterár már a panelpiacon sem volt meglepő, például egy 36 négyzetméteres, jó állapotú, kiváló elhelyezkedésű lakás a XIII. kerületben 39 millió forintért kelt el. Nem egy vevő volt, aki 60 millió forint felett jutott házgyári lakáshoz – derül ki a Duna House közleményéből.