Elérte legmagasabb pontját a Bem József téri iroda- és hotelépület szerkezete – közölte a Market csoport, amelynek tulajdonába 2019-ben került a Radetzky-laktanya elhanyagolt, lepusztult, helyenként életveszélyes állapotú épülete.

Bem projekt
Felkerül a bokréta a szerkezetkész épület tetejére.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság


A Bem térre az új tulajdonos egy hotel-irodaház szinergiakoncepción alapuló beruházást tervezett.

A Bem-projekt keretében megépülő Bem Center irodaház és a Kimpton hotel a fejlesztő megfogalmazása szerint 

az egykori elhanyagolt Radetzky-laktanya helyén ötvözi a város múltját és jelenét a jövő kihívásaival.

A fejlesztő és beruházó cég, a Market Asset Management Zrt., valamint a generálkivitelező Market Építő Zrt. az épület tetejére kitűzött bokrétával ünnepelte meg, hogy az épület szerkezetkész állapotig jutott.

Komoly mérnöki kihívásnak bizonyult a műemléki homlokzat megtámasztása.

Statikusok egész csapata dolgozott, mire egy kívülről összefogott, de belülre réspillérekre letámasztott acélszerkezet képében megtalálták a megoldást – mondta Májer András, a Market Építő Zrt. műszaki igazgatója. 

A régészeti munkálatok során mintegy 200 darab érmét és több mint 1,3 ezer láda történelmi emléket mentettek meg az utókor számára a régészek. Az építkezési földmunkák során 85 ezer köbméter földet emeltek ki, aminek helyén 29 ezer köbméter betont és 4,1 ezer tonna betonacélt dolgoztak be a kivitelező tájékoztatása szerint.

A kivitelezés immár az épület látványosabb külső homlokzati munkálataival és a belső terek kialakításával folytatódik. 

A műemléki védettségű homlokzatrészen az eredeti, dualista kori díszítőelemeket rekonstruálják majd.

Már teljes terjedelmében látható az épület.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az épületegyüttest a budapesti ingatlanpiacon kivételesnek számító mixed-use koncepció alapján tervezték, a hotel vendégei és az irodabérlők a one-step-shop szemlélet jegyében szinte mindent egy helyen intézhetnek el. Az épületbe költöző üzleteket a budapesti lakosok is látogathatják, és a szolgáltatásokat is igénybe vehetik, miközben rendeződik a környékbeli közlekedés, a Bem tér gyalogosbarát funkciót kap, és a háromszintes mélygarázs a szomszédos utcák parkolási nehézségeit szüntetheti meg. 

Az egykori Radetzky-laktanya megújításának generáltervezője a Gunther Zsolt és Csillag Katalin vezette 3h Építésziroda, a BEM Center irodaház közös tereinek belsőépítészeti koncepcióját pedig a Studio This tervezői, Hadnagy Tímea és Ulmann István álmodták meg.

A hatszintes BEM Center irodaházban összesen több mint 20 ezer négyzetméter bérbe adható iroda- és kereskedelmi területet alakítanak ki.

Kimpton-életérzés, a régióban elsőként

A 2024 második negyedévére elkészülő hotel Közép- és Kelet-Európa első Kimpton szállodája lesz. A Bem téren épülő ötcsillagos, 127 szobás hotel, amelyet az InterContinental Hotels Group üzemeltet majd, meghökkentő, de elegáns belső tereinek is köszönhetően az upper-upscale boutique hotelek igazi gyöngyszeme lesz Budapesten.

Az épület pazar enteriőrjét Kelet-Közép-Európában egyedülálló módon a világhírű Marcel Wanders belsőépítészeti iroda tervezte meg – tudatta az ingatlanfejlesztő a bokrétaünnep alkalmából közzétett információs anyagban.