Az erősödő kínálati piacon kezdenek helyzetbe kerülni a vevők, az eladók lényegében egy éve trendszerűen egyre nagyobb árengedményre hajlandók az ingatlan értékesítésekor. Az Otthon Centrum adatai szerint a használt házak piacán nyolc éve volt legutóbb ilyen magas az alku mértéke.

Fotó: Laufer László / Dunántúli Napló

Az idei év első negyedében a téglalakásoknál átlagosan 7,8, a panellakásoknál 8,1, míg a használt házaknál 12,3 százalékot engedtek az eladók a meghirdetett árból az eladási folyamat végéig. 

Ezek az értékek a panellakásoknál 1,4, a házaknál 0,6 százalékkal voltak magasabbak az előző negyedévi adatoknál, míg a téglalakások árengedménye tizedpontosan azonos az előző negyedévével. 

Az alku mértékének növekedése minden ingatlantípus esetében nagyjából az előző év második negyedévétől trendszerűen nő, ami azt mutatja, hogy a piacon jobb helyzetbe kerültek a vásárlók

– hangsúlyozta az Otthon Centrum elemzési vezetője, Soóki-Tóth Gábor.

A panellakásoknál a teljes alku mértéke 8,1 százalék volt az idei első negyedévben. A legkisebb alkura a belvárosi kerületekben nyílt lehetőség, hiszen a hirdetési árak az adásvételig mindössze 6,6 százalékkal csökkentek. Ezzel szemben a főváros más térségeiben többet lehetett alkudni, például Budán 8,1 százalékot, a külső pesti kerületekben 9,2 százalékot. A megyei jogú városokban 7, míg a kisebb városokban már 10 százalék a teljes árengedmény mértéke.

A panellakásoknál az elérhető árengedmény utoljára 2020 harmadik negyedévében volt ilyen magas, mint most

– foglalta össze a piaci folyamatokat a szakértő, aki elmondta: ugyan az előző negyedévhez képest csak 1,4 százalékkal lehetett többet alkudni, a tavalyi évben végig emelkedett az alku mértéke, és az egy évvel ezelőtti, 4,1 százalékos teljes alku napjainkra megduplázódott. Az árengedmény legkisebb mértékben a megyei jogú városokban változott, 0,6 százalékkal, ezzel szemben a fővárosban 1,8 százalékkal nőtt az árengedmény mértéke az előző negyedévhez képest. Ugyanakkor a kisebb városokban, agglomerációs településeken 3 százalékkal emelkedett az árengedmény az előző negyedévhez viszonyítva.

Már nem akkor drága az albérlet, amikor az eladó lakás

Budapesten még gyorsult is az albérletek drágulása.

A legkisebb mértékű alkut Pest megyében mérte az Otthon Centrum 5,1 százalékkal, míg a régióközpontokban is csak 6,2 százalék volt a teljes árengedmény. A fővárosi 7,9 százalék átlagos értéknek felel meg, viszont a képet némiképp árnyalja, hogy a budai oldalon kicsivel kevesebbet, a pesti oldalon kicsivel többet lehetett alkudni. A megyei jogú városokban mért 8,3 százalék, igaz, nem sokkal, de átlag feletti értéknek számít, szemben a kisebb városokban mért, 9,7 százalékos árengedménnyel, melynek köszönhetően már érezhetően a vevők kerültek helyzetbe.

A használt házak piacán 12,3 százalék a teljes alku mértéke. 

Ilyen magas árengedményre legutóbb 2015 első felében volt példa. Az alku mértéke a házaknál 4 százalékponttal nőtt az egy évvel korábbi értékhez képest.