Az energiatanúsítványok kérdése egyre fontosabbá válik az ingatlanpiacon. Novembertől változnak az erre vonatkozó szabályok, erre pedig a vásárlóknak rendkívül oda kell figyelniük. Az új szabályozás szerint az adásvételi szerződések kötelező eleme marad az energiatanúsítvány, azonban a szerződéseknek nem kell majd tartalmazniuk a számát és a tartalmát. Ez azt jelentheti, hogy az átadott ingatlan más fogyasztással rendelkezik, mint ahogy előzetesen állították róla.

Energy efficiency mobile app on screen. Ecology, eco house concept
Fotó: Shutterstock

Az ilyen kellemetlen vitás helyzetek egyszerű rendezése érdekében az Ingatlan.com közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy 

a lakást vásárlók minden esetben figyeljenek oda az ingatlan energiatanúsítványára és a benne szereplő adatokra.

Budapesten egy felújítandó és közepes állapotú lakás átlagos négyzetméterára május végén 814 ezer forinton állt. Egy felújított lakásé ennél 19 százalékkal magasabb. A vármegyeszékhelyeken a közepes állapotúak átlagára 461 ezer forint, ezzel szemben a jobb állapotúak 30 százalékkal többe, 603 ezer forintba kerülnek. 

Bátran alkudozhatnak a vevők az ingatlanpiacon, tetemes kedvezményeket lehet elérni

Nyolc éve nem lehetett olyan sokat alkudni az ingatlanok értékéből, mint az idén. Egy használt lakásnál több mint 12 százalékot is elengedhet az eladó. A vevők egyértelműen jobb pozícióba kerültek a piacon, ezt pedig érdemes lehet kihasználni.

Az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a vásárlók számára felértékelődtek az elmúlt időszakban az ingatlanok energiafogyasztási adatai. 

Felújítandó és felújított eladó lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 2023. május
 

A szakértő szerint 

ha az energiatanúsítvány alapján előzetesen várt rezsiköltségekhez képest a havi kiadások jóval nagyobbak lesznek, az nagyon komoly felelősségi kérdéseket vethet fel. 

Balogh László azonban hozzátette, hogy az ilyen vitás esetekben a vevők csak akkor tudják érvényesíteni az igényüket, ha rendelkeznek a hamis energiatanúsítvánnyal.