Elértéktelenedett a a megemelkedett lakásvásárlási és -építési költségek mellett, a támogatás összegének megemelése régóta a levegőben volt, de az, hogy mindezzel csak az ötezer fő alatti településeken lehet majd élni, hatalmas meglepetés volt a lakáspiacon – tájékoztatták a Világgazdaságot piaci szereplők a mai kormánydöntés apropóján.

Fotó: Móricz-Sabján Simon


A falusi otthonteremtőknek jó hír, hogy megemelt összegű CSOK-kal tervezhetnek, a 30 év alatti nőknek és házastársuknak kedvez, hogy 10-ről 11 millió forintra nőtt a Babaváró összege, de rajtuk kívül egyelőre minden más formációban érintett, jelenleg még CSOK-ra jogosult család satufékezhet.

Kizárólag elkészült lakásra lehet igényelni a CSOK-ot, vagyis még előre hozott keresletre sem számolhatnak igazán az újlakás-építők a városokban

, illetve a nagyobb településeken, ami tovább árnyalja a képet és szűkíti a mozgásteret Nem tudni, mi lesz a folyamatban lévő lakásvásárlásokkal a városokban, amennyiben azok olyan ingatlanra vonatoznak, amelyik 2023. december végéig nem készül el.

Rengeteg a nyitott kérdés, pontosabban a kérdőjel, egyelőre csak annyi tűnik biztosnak, hogy a jelenleg rendelkezésre álló információk birtokában gyorsan hibernálódni fog a piac a városokban. Amíg nem tudni, hogy milyen új rendszer lép életbe, senki sem fog elköteleződni, hiszen nem tudja, milyen támogatásokkal számolhat.

Minden negyedik vásárló CSOK-kal és a hozzá kapcsolódó 3 százalékos CSOK-hitel felhasználásával vásárol az újlakás-piacon is, ami egy háromgyerekes család számára a jelenlegi lakásárak mellett a vételár 10 százalékának megfelelő forráskiesés

 – összegezte a potenciális keresletcsökkenés volumenét Kiss Gábor, az egyik legnagyobb hazai lakásépítő cég, a Metrodom Kivitelező Kft. ügyvezető igazgatója. 

A szakember, aki az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület általános alelnöke is, hangsúlyozta, hogy a lakásvásárláshoz az állami támogatás fontos családpolitikai elem volt, az ebben látható visszalépés mindenképp nehezíti a városokban a famíliák saját tulajdonú lakáshoz jutását.

A CSOK eltörléséhez képest fájóbb pont, hogy azzal vélhetően a kapcsolt kamattámogatott hitel is megszűnik

  – tette hozzá Kiss Gábor. Mint rámutatott, elsősorban pedig a magas kamatok gátolják a lakásvásárlási szándékok megvalósítását.

Tapasztalatok szerint 5 százalékos lakáshitelkamat a lélektani határ, 

6 százaléknál már nagyot fékez a piac. Jelenleg 8 százalék a legkedvezőbb lakáshitel kamata, a tranzakciók száma pedig ezzel is összefüggésben megfeleződött az idén.

20230524 BudapestÉpítkezésekFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG A képen: toronydaru
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A vissza nem térítendő CSOK-támogatás és a kedvezményes CSOK-hitel kivezetésével a városi lakáspiacon az akár további gyermeket tervező családosok is minden támogatástól elesnek, amennyiben az édesanya idősebb 30 évesnél. A Babaváró hitel jogosultsági határát itt húzzák meg, 2024-ben még 40 éves korig a várandósok igényelhetik azt.

A Babaváró hitelnek is nagy a jelentősége a lakáspiacon, az MNB jelentésében az áll, hogy az adósok 75 százaléka lakáscélra is használja.

Az ingatlanfejlesztői szakmai szervezet alelnöke szerint nagyon fontos, hogy a mind a lakásvásárlók és -építők, mind a vállalkozók kiszámítható, hosszú távra rögzített feltételek mellett döntsenek. Egyre kevesebb projekt indul, a most és tavaly fiókba tett tervek miatt 2024–2025-ben beszakadnak a lakásátadási mutatók, a mai intézkedések hatása pedig másfél-két év múlva érik be. 

Havi 50-60 ezres helyett akár nulla: az idősebbek építkeznek most, eltűntek a CSOK-osok

Új vevőkör dominál a készházak piacán, ahol a felhasználásával elérhető rezsimentesség a fő vonzerő. A magas lakáshitelkamatok miatt azonban megfeleződött az érdeklődők száma, és sok a fehér folt a térképen.

Mielőbbi programismertetést várnak a lakáspiacon, ahol a megemelése fontos, de önmagában nem elégséges megoldás. Jelenleg 40 százalékkal kevesebb családi ház épül, ez indokolja a falusi otthonteremtés megtámogatását, ám az építési költségek megugrása máshol is érvényesül.

Nem szabad sokáig nyitva hagyni a kérdést, a bizalom megléte nagyon fontos feltétel a lakáspiacon a vásárlási döntésekhez – fogalmazott a Metrodom ügyvezetője.

Oly mértékben elszaladtak az árak az építésgazdaságban, beleértve az építési termékek és a kivitelezési szolgáltatások árát, hogy mindenképp indokolt a támogatási összegek növelése és a műszaki tartalom színvonalának megőrzése

  – kommentálta a kormányzat bejelentését Koji László a Világgazdaságnak. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke emlékeztetett arra, hogy az 5 százalékos lakáshitel-kamatsapkát már régóta szorgalmazzák, de kiemelte, hogy mindeközben külön problémakörnek és fontos célnak tartja az energiamegtakarítást célzó felújításokat, amire a legnagyobb igény mutatkozik. 

A családpolitikai és lakáspolitikai intézkedések összehangolása szükséges a komplex kihívások kezelésére, ennek jegyében az új lakáspolitikai intézkedések körébe az ÉVOSZ reményei szerint bekerül az energiamegtakarítást szolgáló felújítások támogatása.