Országosan 20 százalékkal kevesebb lakást vettek használatba és 38 százalékkal kevesebb építését tervezik a hivatalos statisztika szerint. Az első negyedévben 3613 új lakás épült fel, többségében, azaz 61 százalékban vidéken.

Építkezés, építési terület, társasház
Fotó: Kallus György
Építkezés, építési terület, társasházFotó: Kallus György
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Budapesten  számottevő volt a csökkenés: az egy évvel korábbinál 42 százalékkal  kevesebb, 1404 ingatlant vettek használatba, országosan pedig 3613 lakás épült – jelentette a KSH.

A lakáspítések, építési engedélyek 2023 első negyedévéről kiadott összegzés szerint a vármegyei jogú városokban 0,6, a többi városban 4,2 százalékkal kevesebb lakás épült. 

 Csak a községekben volt növekedés, a tavalyinál 29 százalékkal több, 721 ingatlant vettek használatba.

A természetes személyek által épített lakások száma 7,0 százalékkal magasabb, a vállalkozóké 29 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. Ennek megfelelően a vállalkozások részesedése az ingatlanépítésből 73-ról 65 százalékra csökkent.


Az új lakóépületekben használatba vett lakások 44 százaléka családi házban, 46 százaléka többlakásos épületben, 7 százaléka lakóparkban található. Az átlagos alapterület 14 négyzetméterrel 95 négyzetméterre növekedett. 

Budapesten több, vidéken kevesebb lakás építését tervezik az idén

Tavaly 20,5 ezer új lakás épült fel országszerte, és 35 ezer építését tervezték el az engedélykérelmek és egyszerű bejelentések alapján. Budapesten és Pest vármegyében 2022-ben csökkent az átadott, de több mint két és félszeresére nőtt az építeni tervezett lakások száma a KSH mai gyorsjelentése szerint. Vidéken kevesebb új lakóépület építését vették tervbe.

 Bár a budapesti agglomerációban mintegy 5,2 százalékkal nőtt a felépült lakások száma, ez nem ellensúlyozta a fővárosi csökkenést, így 

Közép-Magyarország nagyrégióban közel  harmadával kevesebb ingatlan épült, mint egy évvel korábban. 

Országos szinten az építendő lakások száma 4989 volt. A községekben és a kisebb városokban a felére esett vissza az engedélyek és a bejelentések száma. A vármegyei jogú városokban  27, a fővárosban 16 százalékos volt a csökkenés. Az építtetők az esetek 49 százalékában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével.
 A tavalyi év azonos időszakához képest 

a kiadott új építési engedélyek alapján 45 százalékkal kevesebb,

 2094 lakóépület és 17 százalékkal kevesebb, 956 nem lakóépület építését tervezik országban.