Országosan 42 százalékkal csökkent éves szinten január és május között az eladó ingatlanok iránti kereslet, ezen belül jelentős területi eltéréseket nem, egyéb jellemzőket viszont többet is lehet találni az Ingatlan.com által a Világgazdaság rendelkezésére bocsátott adatokból.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Nincs kivétel, minden vármegyében az átlagoshoz közeli mértékű keresletcsökkenést jeleznek az adatok, számottevően sehol sem látni sem nagyobb pangást, sem nagyobb pörgést annál, ami az egész országra jellemző

– foglalta össze a területi elemzés eredményét Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője érdeklődésünkre.

Sorrendben Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg vezeti egyenlő mértékű, 48 százalékos visszaeséssel a listát, amelyen 23 százalékkal Békés az utolsó, miután ott a 2022-es bázis is alacsony volt, Szabolcsban viszont a szomszédos Ukrajna miatt magas bázist keletkezett a háború elől menekülők ingatlankeresése miatt. A fővárosi agglomeráció viszont nagyobb időtávhoz képest fékezett, ott évek óta nagy a pörgés, amit a jelenlegi gazdasági környezet számottevően fékez.

Az új építésű lakások körében látható 51 százalékos keresletcsökkenés azzal együtt értelmezhető, ha hozzátesszük, hogy a tavalyi zöldhitel-lehetőség generálta vásárlási láz okozta magas bázishoz mérten lett az átlagosnál nagyobb mértékű. A felújított, jó állapotú, újszerű ingatlanokra mindeközben 40 százalékkal, a felújítandó ingatlanokra 44 százalékkal kevesebb érdeklődést regisztráltak a piacvezető ingatlanhirdetési portálon, vagyis 

az olló nem nyílt nagyra igazából az állapot szerinti bontásban.

A kereslet alakulását vesézve nem látszik különbség területi eloszlásban sem, az első öt hónapban 2749 hazai településen kínált eladó ingatlanokra érkeztek érdeklődések, egy éve 2748-ra, azaz mindenhol nézelődnek az érdeklődők, csak sokkal kevesebben vannak most, mint tavaly ilyentájt.

Nagyobb különbségek mutatkoznak viszont az egyes ingatlantípusok körében, ahol az átlagos 42 százalékos keresletcsökkenéshez képest a házrészek iránt kevesebb mint feleannyi, az ikerházak iránt pedig 49 százalékkal kevesebb volt az érdeklődések száma, mint egy éve. 

A legkisebb keresletcsökkenést, a panelek kategóriájában regisztrálták, ahol 30 százalékkal, míg a csúszózsalus épületekben meghirdetett lakások iránt 34 százalékkal csökkent az érdeklődés. 

Minimális a különbség, mindössze 2 százalék a lakások és a házak körében, az előbbieknél 41, az utóbbiaknál 43 százalékos mínuszt mutat a keresletelemzés.

Az ár fontos tényező, és magyarázat a panelek válságállóságára, 

a panelek ugyanis a téglaépítésűeknél 25 százalékkal olcsóbbak, és 50 százalékkal jobban teljesítettek, 

amire jelentős részben magyarázatul szolgálhat a kedvezőbb áruk mellett a nagyrészt fix a távfűtés rezsivédettsége okán.

Érdekes, hogy alapterület szerint bontva az ingatlanokat teljesen egyértelműen látszik, hogy 

minél nagyobb az alapterület, annál jobban visszaesik a kereslet, a töréspont a 180 négyzetméternél van

– mutatott rá Balogh László.

A maximum 179 négyzetméteres ingatlanok kategóriájában 42 százalékkal, a fölött 47 százalékkal kevesebb érdeklődés volt idén a tavalyi bázishoz képest. A 270 négyzetméternél nagyobb lakóingatlanokra feleannyi érdeklődés érkezett, mint tavaly.

A tömegpiac az 50–140 négyzetméter közötti ingatlanoknál van, 150 négyzetméternél nagyobb lakásokból és házakból már számottevően kisebb a kínálat is.

A garzonok idén nem muzsikálnak jobban, mint a nagyobb lakások, a kis méret nem járt kisebb keresletcsökkenéssel az átlagosnál az Ingatlan.com adatai szerint.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Meglepően nagy eltérést a tulajdonosi és közvetítői hirdetések iránti kereslet alakulásában látni

– mutatott rá az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

A tulajdonosi hirdetéseknél sokkal kisebb, 28 százalékos a visszaesés mértéke, a közvetítők viszont több mint 50 százalékkal kevesebb érdeklődést tapasztalhatnak. 

A rendkívül árérzékeny piacon erre magyarázatul szolgálhat, hogy 

már egy 40-50 millió forintos, átlagos értékű lakásnál is milliós nagyságrendű a közvetítői jutalék, amely nélkül nagyobb tere van az alkunak.

Az árkategóriákban látható keresletváltozás a folyamatos áremelkedések miatt nem tisztán mutatja a változást, hiszen felfelé tolódik el a kínálat az olcsóbbaktól a drágábbak irányába. 

A 80–100 millió forintért hirdetett házak körében 39 százalék volt a visszaesés, és érdekes módon a 100–120 milliónál mutatkozott jóval átlag alatti, összesen 25 százalékos keresletcsökkenés idén. A legkisebb árkategóriákban – az említett kínálateltolódás miatt – volt a legnagyobb, több mint 50 százalékos a csökkenés, míg a legfelső ársávokban, 200 milliónál és afölötti kategóriákban a legszolidabb a mínusz. 

A több százmillió forintos értékű lakóingatlanok vevőkörének már nem húsba vágó kérdés a hitelkamatok nagysága – derül ki az Ingatlan.com adataiból.