Áprilisra 9,6 százalékon állt a forintban nyújtott lakáshitelek szerződésekben szereplő átlagos, éves kamatlába, ami ugyan már jelentős javulás a 10,66 százalékos januári csúcshoz képest, éves összevetésben még mindig több mint 5 százalékpontos emelkedés – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.

Portrait,Of,Mature,Insurance,Agent,Giving,Advise,Her,New,Client
Portrait of mature insurance agent giving advise her new client while sitting at office in front of computer. Businesswoman making financial plan. 
bank, bankfiók, ügyintézés, hitel, lakás, kölcsön
Fotó: Shutterstock

A közel 10 százalékpontos átlagos kamatláb még akkor is nagyon magasnak számít, hogyha figyelembe vesszük a tavaly óta már kivezetett két támogatott konstrukció – a zöldlakáshitel és az otthonfelújítási kölcsön – hatását, amely jelentősen lejjebb nyomta a 2022 tavaszára kimutatott értéket.

A már említett támogatott konstrukciók eltűnését, illetve a magas kamatok hatását feltehetően a most érvényben lévő banki akciók sem tudják eléggé csillapítani. 

A pénzügyi szolgáltatók internetes honlapjain szereplő tájékoztatók szerint – az elmúlt években megszokotthoz hasonlóan – most is elsősorban az induló költségek átvállalásával, illetve visszatérítésével akcióznak a bankok.

Emellett azok reménykedhetnek jelentősebb kedvezményben, akik valamilyen zöldcél megvalósítását is vállalják a felvételével párhuzamosan: például kedvező – legalább BB – energiabesorolású ingatlant vásárolnak, vagy vállalják, hogy a finanszírozott lakást energetikai szempontból hatékonyabbá teszik. (A zöldmegoldásokat jellemzően kamatkedvezményekkel honorálják a hitelintézetek.)

A lakáshitelek átlagkamata forintban nyújtott hiteleknél, áprilisban, éves

Persze most is előfordulnak az átlagtól némileg eltérő megoldások a piacon: a CIB Bank például 200 ezer forintos egyszeri jóváírást kínál a minősített fogyasztóbarát lakáshitelt igénylő és az egyéb feltételeket is teljesítő ügyfeleknek. Az OTP Bank pedig a nagyobb – legalább 7 millió forintos – összegű lakáshiteleknél kínál kamatkedvezményt, illetve hűséges – a számlájukat a banknál vezető és a jövedelmüket oda utaltató – ügyfelei is kedvezőbb árazás mellett juthatnak hitelhez.

Az első négy hónap statisztikai adatai alapján mindenesetre nincs túl sok ok az optimizmusra a lakáshitelpiac idei teljesítményét, illetve a tavasztól őszig tartó „főszezont” illetően. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint január és április között 

mindössze 154,3 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket a lakossági ügyfelek, ami drasztikus, közel 70 százalékos visszaesést tükröz az egy évvel korábbi 493,3 milliárdhoz képest.

(Itt is figyelembe kell venni azonban, hogy a zöldlakáshitelek 2022 elején óriási kihelyezési többletet okoztak a piacon.) Ennél alacsonyabb, első négyhavi szerződéses összegre legutóbb 2016-ban volt példa a lakáshitelpiacon, akkor 126,1 milliárdos volument mutatott ki az MNB.

Az új szerződések összege háztartások lakáshiteleinél, az év első négy hónapjában

Az év eddigi részének már ismert adatai alapján pedig szinte biztos, hogy idén jóval szerényebb piaci teljesítmény várható a lakáshiteleknél az elmúlt években megszokottnál. Kérdés persze, hogy a lakástámogatási rendszerben lesznek-e változások a közeljövőben – és ha igen, milyenek –, hiszen új konstrukciók megjelenése mindig jelentős mozgásokat tudott generálni a keresletben is.