Az átalakuló lakástámogatási rendszerben a továbbra is jó alternatívát kínál azoknak a gyermeket vállaló házaspároknak, akik kisebb településen képzelik el otthonukat – derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös elemzéséből.

CSOK
Kivételes helyzetben lesznek jövőre a falusi CSOK-os települések: aki ide költözik, akár 46 millió forintot is kaphat az államtól. Fotó: Mirkó István /  Magyar Nemzet

Szerencsés, hogy jelenleg széles a választék, ugyanis több mint 20 ezer eladó lakóingatlan van a szóban forgó településeken. Aki ide költözik, akár 46 millió forintos ajándékot, vagyis vissza nem térítendő támogatást is kaphat az államtól, amennyiben falusi CSOK-kal bonyolítja a tranzakciót.

Kivételes helyzetben lesznek jövőre a falusi CSOK-os települések, egyben vonzó lokációnak számíthatnak jövőre az ingatlanpiacon. Egyrészt azért, mert itt több támogatás is kombinálható, másrészt pedig a már gyermeket nevelő, de további gyermeket nem tervező családok csak ezeken a településeken tudnak állami támogatással ingatlant vásárolni. Összességében várhatóan nagyobb lesz a kereslet a preferált településeken lévő ingatlanok iránt – hívta fel a figyelmet Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Korponai Levente, a money.hu vezetője pedig arról beszélt, hogy a falusi CSOK-os kistelepüléseken családot tervező házaspárok 2024-től kétségtelenül eddig még nem látott otthonteremtési összegekhez juthatnak hozzá. Ha ugyanis minden elérhető támogatási lehetőséget kihasználnak, akkor 

három gyermek vállalásával 46 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a családok. 

Ez úgy jön ki, hogy 

  • a falusi összege jövőre 15 millió forintra emelkedik, 
  • a hiteléből is elengedhet 20 milliót az állam, 
  • a 2024-től már 11 millió forintos babaváró pedig támogatássá alakul át, ha megszületnek a vállalt gyermekek.

De a két gyermeket tervező házaspárok is 25 milliós forintos támogatást kaphatnak a falusi CSOK-os településeken. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a falusi CSOK-os támogatás keretében megvásárolható ingatlannak számos kritériumnak meg kell felelnie. Éppen ezért célszerű előzetes értékbecslést kérni, mert gyakran előfordul, hogy az ingatlanon bukik el a támogatás. Ráadásul nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy a babaváró és a CSOK Plusz is hitel, vagyis a hitelképesség nagyon fontos lesz a bankoknak az igénylésnél, amihez pedig megfelelő jövedelemre van szükség. 

A 30 millió forintos CSOK Plusz hitel esetén egy megközelítőleg nettó 400-500 ezer, az 50 milliósnál pedig nettó 700 ezres családi jövedelemből fizethetők a havi törlesztők az adósságfékszabály szerint, ám a bankok ennél még szigorúbbak is lehetnek.

 

A falusi CSOK-os településeken található ingatlanok átlagos négyzetméterára jelenleg 258 ezer forint, de széles a skála, hiszen az árak 102 ezer forinttól 519 ezer forintig terjednek négyzetméterenként. A három legdrágább vármegye Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Somogy. Utánuk következik Fejér, Pest és Komárom-Esztergom vármegye 347-377 ezer forinttal. Számos vármegyében 200 ezer forint alatti átlagos négyzetméteráron is lehet ingatlant vásárolni. A legolcsóbb és legdrágább falusi CSOK-os települések között 90-szeres az árkülönbség. Az átlagár egy-egy ingatlan 25,9 millió forinton alakul.