Ingatlan

Megvan, hogy mennyi pénzt kapnak az ukránok a lerombolt lakásaikért

Már 19 ezer családnak fizettek ki összesen 1,5 milliárd hrivnya kártérítést az oroszok által megrongált ingatlanokért. A lerombolt otthonaikért az ukrajnai károsultak átlagosan kétmillió hrivnya, azaz csaknem 20 millió forint értékű kártalanítást kaphatnak. Jövőre elkezdődik a saját költségen végzett felújítások kompenzációja is – jelentette be a miniszterelnök.

Átlagosan kétmillió hrivnya kárpótlást is kaphatnak az ukrán családok a lerombolt ingatlanjaikért – idézi Denisz Smihal miniszterelnök kormányülésen elhangzott bejelentetését a Kárpáti Igaz Szó, amely arról ír, hogy Ukrajnában már 19 ezer családnak fizettek 1,5 milliárd hrivnya kártérítést az oroszok által megrongált ingatlanokért.

Lviv, 2023. július 6.Tűzoltók és rendőrök a helyszínen, miután orosz rakétatalálat ért egy lakóházat a nyugat-ukrajnai Lvivben 2023. július 6-án. A támadásban három ember életét vesztette.MTI/EPA/Mikola Tisz Lviv, 2023. július 6.
Tűzoltók és rendőrök a helyszínen, miután orosz rakétatalálat ért egy lakóházat a nyugat-ukrajnai Lvivben 2023. július 6-án. A támadásban három ember életét vesztette.
MTI/EPA/Mikola Tisz
Orosz rakétatalálat ért egy lakóházat a nyugat-ukrajnai Lvivben, a támadásban három ember vesztette életét
Fotó: Mikola Tisz / MTI

A legnagyobb szükség Harkiv, Kijev és Mikolajiv megyében van. Ott a helyi hatóságoknak mindent meg kell tenniük a gyors helyreállítás érdekében – jelentette ki Smihal a kormányülésen. A miniszterelnök tájékoztatása szerint 

a kárpótlás átlagos összege hozzávetőleg kétmillió hrivnya,

amelyet hamarosan új lakás vásárlására fordíthatnak a kártalanítási programba bekerülők.

Egy hrivnya a Magyar Nemzeti Bank november 3-ai deviza középárfolyam adatai alapján 9,91 forintot ért.

A program harmadik összetevője a saját költségen végzett felújítások kompenzációja. 

A kifizetések 2024-ben kezdődnek. A mechanizmus egyszerű, áttekinthető lesz

– fogalmazott Smihal a kiszol.net híradása szerint.

 

orosz-ukrán-háború támadás lakás ingatlan kártérítés
Kapcsolódó cikkek