Nemzetközi gazdaság

Ursula von der Leyen Kijevbe ment, hogy megvitassa Ukrajna uniós csatlakozási útját

Az unióba tart Ukrajna – ezt egyértelművé tette mai kijevi látogatásán az Európai Bizottság elnöke, aki hatodjára járt a háború kitörése óta az ukrán elnöknél.

Jó visszatérni Kijevbe – írta nemrég az X közösségi oldalon Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki ma érkezett hatodik háborús látogatására Ukrajna fővárosába.

Forrás: Ursula vond der Leyen / X

A látogatás célját is egyértelművé tette az uniós tisztségviselő.

Azért vagyok itt, hogy megvitassuk Ukrajna uniós csatlakozási útját

– hangsúlyozta. 

Az uniós állam- és kormányfők decemberben tárgyalnak a bővítésről, a bizottság pedig novemberben teszi közzé erről szóló jelentését.

Ursula von der Leyen nemrég ebben az ügyben járt a Nyugat-Balkánon is, mostani kijevi látogatása kapcsán pedig arról írt, hogy az EU pénzügyi támogatása Ukrajna modern, virágzó demokráciává való újjáépítéséhez járul hozzá. Mint az Európai Bizottság elnöke rámutatott, az agressziós háború árát Oroszországnak kell megfizetnie.

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy megroppanthatja a jelenleg ismert gerincét az átrendeződés terhe, amely Ukrajna és a többi – potenciális – tagjelölt csatlakozásával a nyakába szakadna. Csupa szegény országról van szó, amelyeknek a vezetői tartják a markukat a bőségesen csordogáló EU-pénzek reményében. 

Ráadásul jön a tél, amikor az oroszok várhatóan ismét az ukrán energiabázist fogják bombázni, hogy a lakosságot szembefordítsák az egyre idegesebb vezetéssel, köztük Volodimir Zelenszkij elnökkel, akivel szemben érezhetően megnőtt a Nyugat, mindenekelőtt a támogatásban kulcsfontosságú Biden-kormányzat gyanakvása. Macron francia elnök és Scholz német kancellár verseng az Ukrajnának nyújtott katonai támogatásban az európai elsőségért, azonban az Egyesült Államok inkább csendben igyekszik csökkenteni elkötelezettségét.

 

kijev EU-csatlakozás ukrajna Ursula von der Leyen Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek