Debrecen mögé máris felugrott a második helyre Szeged az eladó használt lakóingatlanokra érkező érdeklődések számát tekintve januárban a vármegyeszékhelyek és megyei jogú városok között, viszont a növekményben, a több mint 60 százalékkal több érdeklődő révén már az első helyen van a BYD-beruházás leendő helyszíne összegezte a keresleti adatokat a Világgazdaságnak a legnagyobb hirdetési oldal, az Ingatlan.com illetékese.

The,Votive,Church,And,Cathedral,Of,Our,Lady,Catholic,Cathedral
A magyar gazdaságtörténet egyik legjelentősebb ipari beruházásának helyszíne lesz Szeged.
Fotó: Shutterstock

Bármit bármilyen áron nem lehet majd eladni

hangsúlyozta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője kérdésünkre. Szegeden már most is 670 ezer forint az eladó használt lakások és házak négyzetméterenkénti középértéke, csak 30 százalékkal van elmaradva a budapestitől.

Mennyivel változnak majd a lakásárak Szegeden?

Noha Szeged jóval kisebb város, mint Budapest, a jelenlegi árszintek már most sem számítanak olcsónak, miután Szeged eddig is a régió felülteljesítője volt. Az Ingatlan.com lakásárindexe alapján a dél-alföldi régió lakásárai 0,5 százalékkal csökkentek 2023-ban, a csongrád-csanádi vármegyeszékhelyen viszont ugyanekkor 3 százalékkal nőttek. Debrecenben 2023-ban 5 százalékos volt az átlagos lakásár-emelkedés, ehhez fog felzárkózni hamarosan Szeged is a piaci szakérő szerint.

A régióhoz képest Szeged már eddig is egy sziget volt, ahol más tendenciák voltak jellemzők, aminek még semmi köze nem volt a BYD-beruházáshoz. Az elektromosautó-gyár beruházásának híre persze nyomban felpezsdítette a keresletet, amely 66 százalékkal nőtt január első három hetében az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest.

Az eladó lakások és házak iránt máshol is jelentősen élénkült az érdeklődés, a lakáspiac padlógázzal kezdte az évet. Országosan 22 százalékkal, a megyei jogú városok és vármegyeszékhelyek körében 25 százalékkal nőtt éves alapon a kereslet. Az ehhez képest is kiemelkedő mértékű szegedi keresletugrás tehát már vitathatatlanul az elektromosautó-üzem hatása a szakérő szerint.

A befektetők nem fogják megvárni a magasabb árakat, a beruházás elkészültét, ők hamarabb lépnek

prognosztizálja Balogh László.

Sokkal drágábbak lesznek a szegedi albérletek

A szegedi albérleti díjak jelenleg a középmezőnyben vannak a 140 ezer forintos középértékükkel. A legdrágábban Budapesten, Győrben és Debrecenben lehet lakást bérelni, ezek a városok sorrendben 240 ezer, 200 ezer és 190 ezer forintos havi díjakkal vezették az ártoplistát 2023 decemberében. 

Beszédes, hogy a klasszikusan legdrágább főváros mögött sorakozó Győr és Debrecen egyaránt autóipari beruházási központ, vagyis a gigaberuházások kimutathatóan emelik a bérleti díjak szintjét is. Ez pedig a befektetők szemében jó ok arra, hogy az adott településen vásároljanak. 

Felforgathatja Szeged ingatlanpiacát a BYD

A jövőbe nem lát, jósolgatni nem szeret, de abban biztos szakértőnk, hogy emelkedni fognak az ingatlanárak Szegeden a BYD elektromosautó-gyár miatt. Kecskemét például a Mercedes-gyár megjelenésének köszönheti, hogy 2011 óta a megyeszékhelyek közül a harmadik legnagyobb ütemű áremelkedés ott ment végbe.

A negyedik legmagasabb albérletidíj-átlag egyébként Székesfehérváron, egy ugyancsak ipari hátterű városban van a KSH-Ingatlan.com lakbérindexe szerint.

Szeged mellett szól még a befektetők szempontjából, hogy Debrecenhez hasonlóan jelentős egyetemváros is. A gazdasági szakértő szerint 

a következő egy-két évben akár 30 százalékos bérletidíj-növekedésre is van esély az elektromosautó-üzemnek helyet településen.

Milyen ingatlanokra vadásznak a befektetők?

Akik kiadásban gondolkodnak, a könnyen kiadható, jó lokációjú ingatlanokat keresik. 

Népszerűek a nagyobb alapterületű, akár munkásszállóként is üzemeltethető ingatlanok, akár a Kádár-kockák is. 

Egy gyár létesítése viszont nem csak a futószalag melletti dolgozókat vonzza az adott településre, hanem különböző vezetőket, a menedzsment tagjait is, ezért az igényesebb lakások is fókuszba kerülnek a piacon. Kecskeméten már láttunk példákat arra mondta Balogh László , hogy a lakás- és családiház-építéseket is felpörgetheti egy jelentős ipari beruházás, erre idővel jó esély van Szegeden is.

A csökkenő állampapírhozamok miatt a befektetők keresik a lehetőségeket, számukra egy olyan kiugró áremelkedéssel kecsegtető mint amilyen a szegedi, kifejezetten vonzó terep.