Kiskereskedelem

Kevesebb ugyan a bejelentés, de még mindig átverik a nyugdíjasokat

Kevesebb, mint tizedére szorult vissza a fogyasztóvédelmi hatósághoz árubemutatós megtévesztésekkel kapcsolatban beérkező panaszok száma.

A kormány által javasolt jogszabály-módosításnak és a hatóságok hatékony együttműködésének eredményeként az elmúlt három év alatt havonta átlagosan 43-ról 3-ra esett vissza az árubemutatós panaszok száma – ismertette Keszthelyi Nikoletta, fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

A fogyasztóvédelmi ellenőrzéseken tapasztalt új jelenség, hogy az árubemutatóval egybekötött termékértékesítéssel foglalkozó cégek

a bemutatókat magánlakásokon tartják, a kínált termékek köre pedig az egészségügyi területre tevődött át.

Fotó: AFP

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium változatlanul fokozott figyelemmel kíséri az árubemutatókra szakosodott cégek működését, és aktív hatósági jelenléttel a jövőben is fellép a gyakran megtévesztésre épülő, a leginkább kiszolgáltatott idős embereket tudatosan megkárosító értékesítési gyakorlattal szemben.

Az Országgyűlés által 2015 decemberében elfogadott törvénymódosítás megtiltotta az árubemutatókon a hitelközvetítést és az ingyenes juttatások reklámozását. Korábban a kereskedők kis értékű ajándéktermékeket ígérve vonzották be a bemutatókra elsősorban az időskorúakat.

 

fogyasztóvédelmi hatóság panasz nyugdíjasok árubemutató
Kapcsolódó cikkek