Kiskereskedelem

Szép negyedévet tudhat maga mögött a Philips

A konszern értékesítési árbevételét és profitját megdobta, hogy a pandémia fokozta a kórházi felszerelések iránti keresletet.

Jelentősen, az elemzők által vártnál nagyobb mértékben nőtt a Philips értékesítési árbevétele és profitja a harmadik negyedévben, mivel a koronavírus-járvány fokozta a kórházi felszerelések iránti keresletet. Az amszterdami székhelyű konszern hétfőn közölte, hogy

bevételei éves összevetésben közel 6 százalékkal, 4,98 milliárd euróra emelkedtek.

Az összehasonlítható bevételek növekedési üteme 10 százalékra rúgott július-szeptemberben. A világ egyik vezető orvostechnológiai nagyvállalatának bevételeit főleg az emelte meg, hogy jelentősen, 42 százalékkal nőtt a Covid-19 betegségben szenvedők intenzív ellátásához szükséges eszközöket, így a lélegeztető gépeket és az életfunkciókat figyelő monitorokat is gyártó üzletág bevétele.

Fotó: Mateusz Slodkowski/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

A szeptember végével záródott három hónapban a Philips összehasonlítható bevételei Nyugat-Európában 23 százalékkal, Észak-Amerikában pedig 12 százalékkal nőttek. A szakértők által inkább figyelemmel követett kamatfizetés, adózás és értékcsökkenés levonása előtti eredménye (EBITA) 536 millió euró lett, 10,8 százalékkal nagyobb.

A kiigazításokkal számított EBITA 15,4 százalékkal 769 millió euróra emelkedett.

Elemzők gyengébb eredményekre, 4,82 milliárd eurós bevétel mellett 630 millió euró kiigazított EBITA-ra számítottak. Az adózott eredmény 340 millió euróra kúszott fel az egy évvel korábbi 204 millió euróról. Az egy részvényre jutó higított nyereség 60 eurócentet tett ki, meghaladva a második negyedéves 35, illetve az egy évvel korábbi 46 eurócentet is.

A Philips tavaly a világ több mint 100 országában volt jelen és mintegy 81 ezer embert foglalkoztatott, árbevétele pedig 19,5 milliárd euróra rúgott. Az idei év első kilenc hónapjában 13,53 milliárd eurós bevétel mellett 588 millió euró adózás utáni nyereséget ért el a vállalat, éves összevetésben 1 százalékkal nőttek az összehasonlítható bevételek, a profit viszont 4,5 százalékkal csökkent.

A 2021 és 2025 közötti évekre 5-6 százalékos árbevétel-növekedést vár a vállalatvezetés,

a kiigazított EBITA és az árbevétel hányadosa pedig évenként 60-80 bázisponttal emelkedhet. A Philips fenntartotta az idei évre vonatkozó előrejelzését, miszerint mérsékelten növekedhetnek a bevételek. A vártnál jobb eredményeknek köszönhetően 4,4 százalékos pluszban, 43,33 eurón nyitott a Philips az amszterdami tőzsdén, kora délután pedig 3,36 százalékos nyereségben, 42,90 eurón forogtak a részvények.

Az elmúlt 52 hétben 26,91 és 46,38 euró között mozgott az árfolyam.

philips árbevételnövekedés EBITA harmadik negyedév
Kapcsolódó cikkek