Kiskereskedelem

Francia összefogás a kiskereskedelemért

Franciaországban városvezetők és közszereplők arra kérik a polgárokat, hogy idén a karácsonyi ajándékokat ne az Amazon internetes oldalon vásárolják meg, hanem helyette a helyi kereskedőket támogassák.

Politikusok és közszereplők indítottak petíciót Amazon-mentes karácsony (#NoëlSansAmazon) címmel, amelyben arra kérik a franciákat, hogy idén a karácsonyi bevásárlást az Amazon helyett a lakhelyükhöz közel eső kiskereskedésekben intézzék.

A felhívással arra ösztönzik a polgárokat, hogy a kényelmi szempontokat félretéve a helyi gazdaságot támogassák a világ legnagyobb internetes kiskereskedelmi vállalata helyett.

Franciaországban október 30-a óta tartanak a lezárások és december 1-ig általános karanténkorlátozás van érvényben, így az éttermek, bárok és kávézók zárva tartanak, csak az alapvető fogyasztási cikkeket áruló üzletek lehetnek nyitva.

A lezárások kedveztek az online vásárlási trendnek:

a forgalom 40-50 százalékkal nőtt a párizsi e-kereskedelmi szövetség (Fevad) adatai alapján.

Ezt a trendet az Amazon internetes oldalon történt vásárlások száma is erősíti – mondta Frederic Duval, az Amazon franciaországi vezetője.

Fotó: AFP

Duval nem utalt arra, hogy az Amazon lemondana a november 27-i, fekete péntekre tervezett akciókról csak amiatt, mert „fizikai” versenytársainak a szabályozás szerint zárva kell tartaniuk

– írja a Reuters. Hozzátette, a november végi leárazások jó lehetőséget teremtenek a franciáknak, hiszen a karácsonyi bevásárlást amúgy is el kell intézni, és a jelen helyzetben a takarékoskodás sem utolsó szempont.

Az Amazon és a franciák harca nem újkeletű: október végén maga a párizsi kormány is tisztességtelennek nevezte az Amazonnak a kiskereskedések bezárásával párhuzamosan futó, fekete péntekre hangoló reklámjait, amelyeket azután az e-kereskedelmi vállalat vissza is vont. Később Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter mondta egy interjúban, hogy

Franciaország 2021-ben harcolni fog az Európai Unióban az e-kereskedelmi vállalatokra rótt adóért.

A kiskereskedők a kormányhoz fordultak, annak engedélyezését kérve, hogy kinyithassanak a november 27-29-i hétvégére. A kormány szerint ezt egyelőre legkorábban december elsején tehetik meg, amennyiben az eddigi intézkedésekkel sikerül a járvány visszaszorítása. Franciaországban tegnap 45 ezer új megbetegedést regisztráltak, és a héten 2 millió felé emelkedett a fertőzöttek száma.

kiskereskedők Franciaország Amazon
Kapcsolódó cikkek