Kiskereskedelem

Nyerésre áll a Sotheby's aukciósház

Hosszú idő után először előzte meg árbevételben a Sotheby's aukciósház a Christie'st.

Jelentős bevételkiesést szenvedtek idén a világ nagy aukciósházai a hagyományos nyilvános árverések elmaradása miatt az elmúlt kilenc hónapban, ennek ellenére 2020-as eredményeik azt jelzik, hogy az ágazat képes rugalmasan alkalmazkodni, hosszú idő után először előzte meg a Sotheby's a Christie'st az árbevétel tekintetében.

Bár még hátravan néhány nagyobb aukció, a Sotheby's idei bevétele már meghaladta az ötmilliárd dollárt.

2019-hez képest ez 16 százalékos, 800 millió dolláros bevételkiesét jelent – adta hírül az Artnet művészeti hírportál.

A Christie's 4,4 milliárd dollár bevételről adott hírt, ami 25 százalékos csökkenés az előző évihez képest, amit főként a hagyományos aukciók elmaradásával és a koronavírus-járvány okozta műtárgyeladási kedv csökkenésével magyaráztak a szakértők.

Mindkét aukciósház jelentős aukciós bevételkiesésről számolt be: a Sotheby's teljes bevételéből 3,5 milliárd dollárt tettek ki az aukciók, ami mintegy 30 százalékos csökkenés tavalyhoz képest. A Christie's hagyományos élő aukciós bevételei idén 2,8 milliárd dollárra rúgnak, ami több mint 40 százalékos mínusz az előző évhez képest.

Mindként aukciósház úgy véli, hogy a csökkenés főként annak a számlájára írható, hogy elmaradtak idén a magas áron kínált tételek. Idén csak két mestermű cserélt gazdát nyilvános aukción 25 millió dollárnál drágábban, míg 2019-ben kilenc ilyen volt.

Sok aukció zajlott zárt ajtók mögött, a Sotheby's 1,5 milliárd dollár forgalmat ért el a privát aukciókon, ami 50 százalékkal több 2019-nél, a Christie's 1,3 milliót, ami 57 százalékos növekedés tavalyhoz képest.

A legdrágábban eladott műtárgyak között van Francis Bacon Triptichonja, amely júniusban kelt el 84,6 millió dollárért a Sotheby'snél.

Fotó: Sotheby's

Egy 1610-ben készül kínai tekercsfestményéért, Wu Bin tájképéért 76,6 millió dollárért fizettek egy pekingi árverésen.

Roy Lichtenstein aktképe, a Nude with Joyous Painting 46,2 millió dollárért cserélt gazdát a Christie's-nél.

David Hockney kaliforniai tájképe, a Nichols Canyon 41 millió dollárért kelt el a Phillips New York-i árverésén.

A becsült ár csaknem négyszereséért, 41,8 millió dollárért cserélt gazdát egy ritka, 700 éves kínai tekercsfestmény, Ren Renfa (1255-1327) két méter hosszú alkotása a Sotheby's árverésén Hongkongban.

Cy Twombly Untitled című sorozatáért 38,7 millió dollárt fizettek októberben a Christie's árverésén.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek