Jelentősen megugrott a különböző elektromos fűtőberendezések – hősugárzók, radiátorok, konvektorok – eladása az eMAG-nál ősszel, míg a hagyományos radiátorokat tavaly ilyenkorhoz képest kevesebben keresik. 

A,Woman,Warms,Her,Feet,In,Front,Of,Electric,Heater. A woman warms her feet in front of electric heater. Warm terry socks. Cropped image. elektromos, konvektor, emag, fűtés, fűtőberendezés, hősugárzó,
Fotó: Shutterstock

Szeptemberben és október első három hetében kevesebben rendeltek az eMAG-tól hagyományos radiátorokat, mint tavaly ilyenkor, az elektromos fűtőeszközök eladásai ezzel szemben megsokszorozódtak. Ez arra enged következtetni, hogy 

sokan elektromos működtetésű eszközökkel próbálják kiegészíteni, vagy részben kiváltani a gázfűtésüket, hogy könnyebben maradhassanak a rezsicsökkentett, kedvezőbb fogyasztási határokon belül. 

Ezt támasztja alá az is, hogy a dizájnban erős, ám drágább elektromos kandallókat kevesebben keresik, és elsősorban a funkcionalitásban erős modelleket vásárolják – olvasható a cég közleményében.

Az idén az elektromos radiátorok már júliusban, augusztusban is több száz százalékos eladásnövekedést generáltak az előző év azonos időszakához képest, de szeptemberben így is több mint a másfélszeresükre emelkedtek az értékesítések. 

Az elektromos hősugárzókat tavaly és az idén is szeptemberben kezdték el keresni a vevők, ám míg 2021-ben az előző hónaphoz képest mintegy háromszorosára emelkedtek az eladásaik, addig az idén az első őszi hónapban csaknem tízszer annyi fogyott belőlük, mint a nyár utolsó hónapjában. Különösen népszerűek a fali hősugárzók: ezek előnye, hogy egyszerűen a falra rögzíthetők, elektromos bekötést sem igényelnek, konnektorról működtethetők, és hamar be lehet vele fűteni a szobát.

Szeptemberben az elektromos fűtőeszközt vásárlók 52 százaléka a hősugárzót preferálta, körülbelül 36 százalékuk vett elektromos radiátort/konvektort, míg 12 százalék klímaberendezést, mivel több modern típus fűtésre is alkalmas. Október első három hetében viszont az elektromos radiátorok és konvektorok lettek a legnépszerűbbek (több mint 47 százalék), a hősugárzók részaránya kissé csökkent (40 százalék körülire), a klímáké pedig 13 százalék fölé emelkedett.