Arfigyelohu, ezen a linken érhető el a kormány és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kifejlesztett ingyenes online adatbázis. Az árfigyelő rendszer a fogyasztóknak nyújt információkat az egyes élelmiszerek – az árfigyelő rendszer termékkategóriáiba tartozó termékek – eladási áráról.

20221103 DebrecenAz új árstop bevezetése riport.Az utca emberét kérdeztük, illetve utána néztünk a jelenlegi áraknak.Fotó: Czinege Melinda CZMHajdú-Bihari Napló 20221103 Debrecen

Az új árstop bevezetése riport.
Az utca emberét kérdeztük, illetve utána néztünk a jelenlegi áraknak.
Fotó: Czinege Melinda CZM
Hajdú-Bihari Napló
Elindult az online árfigyelő rendszer, mindenki számára látható, melyik a legolcsóbb bolt. Fotó: Czinege Melinda / Hajdú-Bihari Napló

Miért van szükség az árfigyelőre?

A bárki számára ingyenesen elérhető szolgáltatás célja, hogy naprakész árinformációkat biztosítson. Ez a kormányzati elgondolás szerint erősíti a fogyasztók tájékoztatását és védelmét, valamint az érintett kiskereskedelmi láncok közötti versenyt, 

amely az árak mérséklődését vonhatja maga után.

Az adatbázisnak köszönhetően az árváltozásokról naprakész információ kapható, így pedig az inflációs folyamatok is jobban láthatók. Arról nem beszélve, hogy a hatóságok számára is könnyebb az egyéb piaci magatartások vizsgálata.

Milyen boltok árai nézhetők meg az árfigyelőben?

Egyelőre csak a legnagyobb kereskedelmi üzletláncok kötelesek adatot szolgáltatni az áraikról. Ők azok a kereskedők, amelyeknek az előző üzleti évben elért nettó árbevétele meghaladja a 100 milliárd forintot. Ez jelenleg az alábbi boltokra igaz: 

  • Aldi Magyarország Élelmiszer Bt.,
  • Auchan Magyarország Kft.,
  • Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt.,
  • Penny-Market Kft.,
  • SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.,
  • Tesco-Global Zrt.

Vagyis aki a CBA vagy a Coop árait szeretné ellenőrizni, az ezt ne az árfigyelőben tegye. Bár igaz, hogy a rendszerhez azok a kereskedők is csatlakozhatnak önkéntesen, akikre a kötelező adatszolgáltatási kötelezettség nem vonatkozik ugyan, de az adatszolgáltatási körbe tartozó terméket forgalmazzák.

Hogyan működik az árfigyelő?

A rendszer több funkciót is tartalmaz, így például fut rajta termékkereső és térképes kereső is. Az árfigyelő alapvetően a termék bruttó napi árát, korábbi árát és törzsvásárlói árát is nyilvántartja kereskedőnként és üzletenként. Hogy pontosan milyen élelmiszerek árát gyűjti a szolgáltatás, arról a cikk végén lévő keretes anyagunkban írtunk. Fontos tudni, hogy az adatokat minden esetben a kereskedő adja meg az árfigyelő rendszerbe tartozó termékkategóriákról és termékekről. A honlapon elérhető rangsorolás az egységár/darab ár szerint történik, a lista 

a legolcsóbb egységártól a legdrágábbig jeleníti meg az árakat.

Az adatok frissülését a napi adatszolgáltatási kötelezettség biztosítja.

Mi a teendő, ha nem stimmelnek az árak?

Ha valaki azt tapasztalná, hogy az adott termék ára a valóságban magasabb, mint ami az árfigyelőben szerepel, akkor panasszal élhet. A bizonyítékokkal (fénykép, vásárlók könyvébe tett bejegyzés másolata, stb.) az üzlet helye szerint illetékes fővárosi vagy vármegyei kormányhivatalhoz mint fogyasztóvédelmi hatósághoz lehet fordulni. szükséges benyújtania. A GVH pedig azt ígéri, hogy a hozzá benyújtott jelzéseket továbbítja az illetékes fogyasztóvédelmi hatóság részére.

Megvan a 62 élelmiszer, amely bekerül az árfigyelő rendszerbe

Július 1-jétől lehet online összehasonlítgatni a boltok árait a tejtől a trappista sajton és a petrezselyemgyökéren át a sertéskarajig.