Az előző hetekben folyamatosan arról lehetett beszámolni, hogy nő a gázolaj és a benzin ára a benzinkutakon. Szeptember 6-án, szerdán végre lefelé mozdul az ár, legalábbis a gázolaj esetében.

20220818 SzegedTankolás a Mol benzinkút kútjánál.
Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország 

Szerdától a gázolaj bruttó 4 forinttal kerül majd kevesebbe, viszont a benzin ára nem változik. Ezzel az árak a következőképpen alakulnak:

95-ös benzin: 643 forint literenként

Gázolaj: 651 forint literenként

Az üzemanyagok áremelkedése egy hónap után torpan meg. A Holtankoljak.hu utoljára augusztus 11-én jelentett árcsökkenésről a benzinkutakon. Ez alatt az 

egy hónap alatta benzin literenkénti ára 12 forinttal emelkedett, a gázolajé pedig 16 forinttal nőtt.

Veszélybe sodorják az inflációs célokat a benzinkutasok

Akkora mértékben emelkedtek az üzemanyagárak augusztusban, hogy annak már az inflációban is számszerűsíthető hatása lehet.

Ahogy arról a Világgazdaság korábban írt, az ősszel összességében egyre drágább tankolásra kell majd számítani. Gyülekeznek a felhők üzemanyagfronton, ugyanis váratlanul hiány lépett fel a naftából Oroszországban. Kereskedők szerint a nehéz helyzet több tényező szerencsétlen együttállásának a következménye. Egyszerre állítottak le finomítókat karbantartásra, a vasúti infrastruktúra kapacitása sem elegendő, a gyengébb rubel pedig az exportot ösztönzi. A finomítók támogatásának csökkentése sem tett jót az ellátásnak. Elsősorban az ország déli régióiban rossz a helyzet, Krasznodarban például korlátozni kellett a kiskereskedelmi értékesítést, alig kapható 92-es benzin, de 95-ösből sincs sok. Gázolajhiány van a Volga mentén és Asztrahán környékén. Kereskedők szerint a központi ármeghatározás is gyengíti az ellátást.