Gyülekeznek már a felhők üzemanyagfronton, ugyanis váratlanul hiány lépett fel a naftából Oroszországban. Kereskedők szerint a nehéz helyzet több tényező szerencsétlen együttállásának a következménye. Egyszerre állítottak le finomítókat karbantartásra, a vasúti infrastruktúra kapacitása sem elegendő, a gyengébb rubel pedig az exportot ösztönzi. A finomítók támogatásának csökkentése sem tett jót az ellátásnak. Elsősorban az ország déli régióiban rossz a helyzet, 

Krasznodarban például korlátozni kellett a kiskereskedelmi értékesítést, alig kapható 92-es benzin, de 95-ösből sincs sok. Gázolajhiány van a Volga mentén és Asztrahán környékén. Kereskedők szerint a központi ármeghatározás is gyengíti az ellátást. 

RUSSIA-YUKOS-OIL-TAX
Employee of the YUKOS gas station helps to start dead engine of his client's car in downtown Moscow, early 03 August 2004. The Russian tax ministry has begun an audit of oil giant Yukos' books for 2002, following demands for seven billion dollars (5.8 billion euros) in arrears from 2000 and 2001. AFP PHOTO / DENIS SINYAKOV (Photo by DENIS SINYAKOV / AFP)
Fotó: Denis Sinyakov / AFP

Miközben ugyanis folyamatosan emelkedik az olaj ára, a Kreml csak az ütemével megegyező benzináremelést hajlandó engedélyezni – így pedig sokszor nem éri meg a forgalmazás.

A helyzet leghamarabb októberre rendeződhet, ugyanis addigra a szezonális kereslet is csökken, illetve a kínálat is növekedni fog, miután sok finomítóban befejezik a karbantartást. 

A gazdálkodók is megérzik a hiányt: Andrej Nyeduzsko, a Step mezőgazdasági üzem főigazgatója szerint az olajtermékek ára 10-20 százalékot nőtt. Cége Rosztovban és Sztavropolban tevékenykedik, itt az őszi vetést nem veszélyezteti az üzemanyaghiány, de az árak elszálltak.

Az Orosz Vasút mindent megtesz a hiány enyhítésére, a Reutersnek küldött közleményében az áll, hogy minden belföldi útvonalon elsőbbséget élvez az üzemanyag-szállítás, és a megrendelések gyakorlatilag 100 százalékát időben teljesítik.

Zuhan az Indiába tartó is

Oroszország indiai olajexportja hét hónapja a legalacsonyabb szintre zuhant, ugyanakkor az ázsiai országba érkező szaúdi eredetű olaj mennyisége 63 százalékkal, napi 852 ezer hordóra ugrott. A monszun miatti esők visszafogták India olajkeresletét, emellett a finomítók rutinszerű karbantartása is a múlt hónapra esett. 

A Kpler szerint a világ harmadik legnagyobb olajfogyasztója augusztusban napi 1,57 millió hordóra csökkentette az orosz importot, ami csaknem negyedével kevesebb az előző havi szintnél, és ez január óta a legkisebb mennyiség. Az indiai finomítók emellett 10 százalékkal, napi 848 ezer hordóra csökkentették az Irakból importált olaj mennyiségét.

India teljes olajimportja, amely augusztusban 7 százalékkal, napi 4,35 millió hordóra esett vissza, októbertől valószínűleg élénkülni fog, mivel a kereslet felgyorsul, és a karbantartások is befejeződnek.

Az OPEC+ csökkenti az olajexportot

Oroszország augusztusban 500 ezer hordóval csökkentette a kivitelt, ezt szeptemberben további 300 ezer hordóval fejeli meg, majd ezt a szintet tervezi tartani októberben is.

Alexander Novak miniszterelnök-helyettes ezt erősítette meg Vlagyimir Putyin elnöknek, hozzátéve, hogy a részleteket a jövő héten közlik. Annyit azonban már előzetesen is elmondott, hogy a mostani csökkentés lényegében visszatérés a májusi–júniusi kínálati szinthez. 

Russian Energy Week
MOSCOW, RUSSIA - OCTOBER 13: Russian Deputy Prime Minister Alexander Novak attends a session within the Russian Energy Week in Moscow, Russia on October 13, 2022. Sefa Karacan / Anadolu Agency (Photo by SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Alekszander Novak, az orosz „olajpápa”

Pontos adatot nem közölt ugyan, de a Bloomberg becslése szerint az említett időszakban 4,86 millió hordót exportált naponta a tengeren és csővezetéken együttesen.

Közben a piac egyre feszültebbé válik, a kereslet a rekordszintek felé tart, csupán a kínai növekedési aggodalmak lassítják az árak emelkedését. A múlt hónapban az olajár hathavi csúcsra, hordónkénti 88 dollár fölé emelkedett.

 

 

Hét hónapos csúcson az olaj ára

Nő a kereslet, szűkül a kínálat.

Egyelőre dübörög a kartell, önti a piacra az olajat 

Annak ellenére drágul az olaj, hogy az OPEC+ termelése 220 ezer hordóval emelkedhetett augusztusban a júliusi mennyiséghez képest. Az iráni termelés napi 3 millió hordó fölé ugorhatott, és a kvótához kötött tagok együttes termelése 2018 óta a legmagasabb szintet érhette el – áll a Reuters felmérésében. A szakértők február óta először várják a kartell kínálatának emelkedését. 

Building,Organization,Of,The,Petroleum,Exporting,Countries,(opec),Vienna,,Austria
Building Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) Vienna, Austria - August 2016
Fotó: Shutterstock

A felmérés szerint a kínálatcsökkentést betartották az azt vállaló tagok: a saját termelésüket visszafogó olajexportőrök átlagosan napi 10 ezer hordóval csökkenthették a piacra dobott mennyiséget. A legnagyobb exportőr, Szaúd-Arábia a napi kibocsátást 9 millió hordó alatt tarthatta, miután napi egymillió hordós csökkentésről döntött. 
Nagyot nőtt viszont a nigériai export, ugyanis a Forcados terminálból egy leállás után újraindult a kivitel. Ugyanakkor az OPEC kibocsátása még mindig csaknem 800 ezer hordóval marad el a kitűzött mennyiségtől, miután Nigériának és Angolának nincs kapacitása a tervezett mennyiség kibányászására.

Kielégíthetetlen a kereslet Amerikában

Már a nyár elején, májusban és júniusban átlépte a Covid előtti szintet az Egyesült Államok olajkereslete – az Energiainformációs Tájékoztató Hivatal (EIA) adatai szerint. A júniusi fogyasztás napi 20,7 millió hordóra nőtt, ami ötéves szezonális csúcs, az amerikai sofőrök napi 9,28 millió hordó benzint égettek el júniusban. Az általános olajkereslet egészségesebb a korábban vártnál, ugyanis a júniusi már sorozatban a negyedik adat, amelyet felfelé módosítanak. 

A fogyasztással párhuzamosan az Egyesült Államok egyre több olajat hoz a felszínre, júniusban például napi 12,8 millió hordót.