Vegyesen alakulnak péntektől az üzemanyagárak – derült ki a Holtankoljak.hu friss tájékoztatásából.

20221130 NagykanizsaÜzemanyag árak körképFotó: Szakony Attila SzAZalai Hirlap20221130 Nagykanizsa
Üzemanyag árak körkép
Fotó: Szakony Attila SzA
Zalai Hirlap
Péntektől véget ér egy korszak: újra drágul a benzin, de a dízel csökken. Fotó: Szakony Attila

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis október utolsó péntekén a benzinkutakon jó eséllyel árváltozás következik. A bejelentés alapján 

  • a benzin ára várhatóan 5 forinttal emelkedik majd, 
  • míg a gázolajért bruttó 3 forinttal kell majd kevesebbet fizetni. 

Ezt figyelembe véve az átlagárak az alábbiak szerint alakulnak október végén: a 95-ös benzin literje 608, a dízelé pedig 647 forint lesz. Ezek az árak maradnak a hónapban, a következő árváltozás majd november 1-jétől esedékes. Ezt majd jövő hét hétfőn hozzák nyilvánosságra.

Miért fontos, hogy drágul a benzin Magyarországon?

Azzal, hogy a benzin ára emelkedik, lezárult egy szakasz a magyar üzemanyagárak statisztikájában. A benzin ugyanis szeptember vége óta, egy hónapon át csökkent, összesen bruttó 57 forinttal. Ez olvad most 5 forinttal. A dízelnél nem volt ennyire látványos és folyamatos az árcsökkenés, de a mostani 3 forintos engedménnyel már összességében bruttó 34 forintos áresés állt be szeptember vége óta.

Önmagában egyébként az meglepetés, hogy nem egységes és nem markánsabb az áremelkedés a magyar töltőállomásokon. Az izraeli konfliktus miatt ugyanis előzetesen az elemzők arra számítottak, hogy már a múlt héten drágulás következik a benzinnél és a dízelnél is, amivel a korábban jelentkező csökkenés akár nagy része újra visszaépülhet. Ez végül elmaradt, sőt, az október 23-i ünnepnap miatt végül hétfőn se jelentettek be árváltozást a kereskedők.

Miért változik az üzemanyag ára?

Ezúttal viszont igen, de csak a benzinre vonatkozóan. Az olaj ára nem (ez inkább csökkenést mutat), a dollárárfolyam (ez romlik a forinthoz képest) már inkább ott lehet az áremelés okai között. Ahogyan az is, hogy a közel-keleti helyzet miatt úgynevezett geopolitikai prémium is megjelenik az árakban. Ez főleg annak a félelemnek szól, hogy Irán vajon valamilyen formában bevonódik-e háborúba. Ha igen, az napi hárommillió hordó kitermelést fenyeget, aminek érezhető következményei lehetnek a nemzetközi piacokon.

Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a magyar árszintet nem teljes egészében a piaci körülmények határozzák meg. A nagy- és a kiskereskedelmi árrés mozgása jócskán reagált belföldi történésekre is. Most éppen megint az látható, hogy a magyar és a régiós árazás elvált egymástól: itthon kedvezőbb a helyzet fogyasztói szempontból. Ennek biztosan van ahhoz köze, hogy a kormányzat szeptember utolsó hetében, egy masszív és hosszú drágulási ciklus végén asztalhoz ültette a szereplőket és világossá tette a számukra, kész hatósági intézkedést hozni, ha nem tartják kordában az üzemanyagok árát. Ennek hatásáról és részleteiről az alábbi cikkben írtunk.

Az olajár esése nem, a kormány fenyegetése viszont már árcsökkentésre késztette az üzemanyag-kereskedőket

Jelentősen csökkentették az árrésüket a hazai üzemanyag-kereskedők szeptember vége óta, ez magyarázhatja az elmúlt hetek árcsökkenését és nem a kőolaj világpiaci árának mozgása, ahogyan azt a szakmai szervezetek állítják. Megnéztük, hogy a szomszédos országokban hogyan változtak az elmúlt időszakban az üzemanyagárak.