Folytatódik az üzemanyag drágulása Magyarországon, de már csak részben – derült ki a Holtankoljak.hu friss adatközléséből.

MOL benzinkut-02
infláció
Kihirdették a húsvéti üzemanyagárakat: csökkenés és drágulás is lesz a magyar benzinkutakon / Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint nagypénteken 

  • a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 3 forinttal lesz magasabb, 
  • míg a gázolajért ugyanennyivel kell majd kevesebbet fizetni.

Arra lehet számítani, hogy a nagykereskedők által most bejelentett árváltozást a kiskereskedelem, tehát a töltőállomások is átvezetik, ezért aztán az alábbi átlagárakra számíthatnak a járművezetők a húsvéti ünnepek alatt:

  • 95-ös benzin – 641 Ft/liter,
  • gázolaj – 645 Ft/liter.

Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől a tényleges kiskereskedelmi árazás jellemzően pár forinttal eltérhet. Pillanatnyilag – és ez tehát csütörtök éjfélig így is marad – a 95-ös benzin átlagára 638 forint, a gázolajé 648 forint literenként. Lapunk tapasztalatai szerint a jellemző kiskereskedelmi ár a töltőállomásokon ettől néhány forinttal elmarad. Az autópályák mellett viszont nagyjából 50 forinttal drágább az üzemanyag literje.

Hogy a most bejelentett nagykereskedelmi áremelést pontosan hogyan alkalmazzák a hét utolsó munkanapjától a benzinkutak, az kiderül, mindenesetre az idén eddig, tehát januártól mostanáig nagykereskedelmi szinten

a literenkénti benzinár 98, a dízelár pedig 72 forinttal nőtt,

jóllehet ebből 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva 57 és 31 forint plusz figyelhető meg a benzinnél, illetve a dízelnél. A nagyjából 80-90 forint körüli literenkénti drágulás azt jelenti, hogy egy átlagos, 50 literes tankolás 4000-4500 forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

Elriasztják a szankciók az orosz olajtól az indiai finomítókat

Új-Delhi egyre több olajat vásárol az Egyesült Államoktól.