Ahogy az várható volt, tovább emelik az üzemanyag árát Magyarországon a nagykereskedők – derült ki a Holtankoljak friss adatközléséből.

a20211116_benzinkut_tankolas_480_ft-os_uzemanyagpt_fmh (2)
20211116 LovasberényIllusztrációBenzinkút, töltőállomás, tankolás, 480 forinton rögzített üzemanyagárFotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap FMH
Döntöttek az új üzemanyagárakról: szerdától megint drágább lesz a benzin – nem is kevéssel / Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az üzemanyagár-figyelő blog ugyanis azt írta hétfő délelőtt, hogy a hét közepén 

megint emelkedik a benzin ára bruttó hat forinttal literenként. 

Ennél sokkal jobb hír, hogy a gázolaj nagykereskedelmi ára nem változik. Így az átlagárakat tekintve az alábbiakkal szembesülhetnek szerdától a járműtulajdonosok:

  • 95-ös benzin – 638 Ft/liter,
  • gázolaj – 648 Ft/liter.

Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől a tényleges kiskereskedelmi árazás jellemzően pár forinttal eltérhet. Pillanatnyilag – és ez tehát kedd éjfélig így is marad – a 95-ös benzin átlagára 631 forint, a gázolajé 648 forint literenként. Lapunk tapasztalatai szerint a jellemző kiskereskedelmi ár a töltőállomásokon ettől elmarad: a benzint 630 forintért, a gázolajat 643 forintért adják. Autópályák mellett viszont nagyjából 50 forinttal drágább az üzemanyag literje.

Hogy a most bejelentett nagykereskedelmi áremelést pontosan hogyan árazzák be szerdától a benzinkutak, az kiderül, mindenesetre az idén eddig, tehát januártól mostanáig nagykereskedelmi szinten

a literenkénti benzinár 95, a dízelár pedig 75 forinttal nőtt,

jóllehet ebből 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva 54 és 34 forint plusz figyelhető meg a benzinnél, illetve a dízelnél. A nagyjából 80-90 forint körüli literenkénti drágulás azt jelenti, hogy egy átlagos, 50 literes tankolás 4000-4500 forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

Újabb orosz erőművet borítottak lángba az ukrán drónok

Az orosz energiatermelés csaknem 20 százalékát bénították már meg az ukrán támadások. A dróncsapások miatt nagy az aggodalom, hogy ismét kilőnek az energiaárak.