Bár szólnak érvek az üzemanyagárak csökkenése és emelése mellett is, mégis inkább az a valószínű, hogy a jövő héten drágulni fog a benzin és a dízel ára Magyarországon – erre a következtetésre lehet jutni az elmúlt napok piaci folyamatai alapján.

olaj
Üzemanyag: csoda kell, hogy ne dráguljon a jövő héten a benzin és a dízel. Fotó: Bloomberg / Getty Images

Ez már csak azért is lenne fájó, mert ezen a héten a nagykereskedők nem emeletek árat, sőt, ha nem is számít látványosnak, de bruttó 3 forinttal csökkentették a benzin literenkénti árszintjét. Így a hét második felében a következő átlagárak váltak jellemzővé Magyarországon: 

  • 95-ös benzin – 619 Ft/liter,
  • gázolaj – 641 Ft/liter.

Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől a tényleges kiskereskedelmi árazás jellemzően pár forinttal eltérhet. Tapasztalataink szerint a benzinért 618 forintot kérnek jellemzően a töltőállomásokon, a dízelért pedig 642 forintot. Autópályák mellett viszont nagyjából 50 forinttal drágábban adják az üzemanyag literjét. Mindenesetre az idén eddig, tehát januártól mostanáig nagykereskedelmi szinten

a literenkénti benzinár 77, a dízelár pedig 68 forinttal drágult,

jóllehet ebből 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva 36 és 27 forint plusz figyelhető meg a benzinnél, illetve a dízelnél. A nagyjából 70 forint körüli literenkénti drágulás azt jelenti, hogy egy átlagos, 50 literes tankolás 3500-4 ezer forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

Miért drágulhat az üzemanyag Magyarországon?

Vagyis lenne helye az üzemanyagárak csökkentésének, csakhogy a főbb piaci mutatok most nem mutatnak ebbe az irányba egyöntetűen. A két legfontosabb szempont a Brent típusú olaj árának alakulása, valamint a dollár-forint árfolyam. Előbbi kapcsán 4 százalékos áremelkedés látszik és már vastagon 85 dollár felett is jár a jegyzés. Ahogy arra a Holtankoljak.hu rámutatott: 

ez elmúlt négy hónap legmagasabb szintje.

Ezt azzal magyarázták, hogy csütörtökön a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) a piac szűkülését jósolta 2024-re, valamint felfelé módosította az idei olajkereslet növekedésére vonatkozó becslését. Nem először, ugyanis az IEA negyedszer emelte meg a 2024-es olajkereslet bővüléséről szóló prognózisát november óta. A legújabb szerint a kereslet napi 1,3 millió hordóval fog nőni az idén. Csakhogy ezzel párhuzamosan visszavágta a kínálat-növekedésre vonatkozó jóslatát. Most az a várakozás, hogy, ez napi 800 ezer hordóval nő majd. Vagyis szűkösség látszik az olajpiacon.

Ha csak ebből indulunk ki, elkerülhetetlennek látszik a benzin és a dízel drágulása. Azonban a dollár-forint árfolyam alakulásában már kedvező trend állt be. Kedden még 365 forint fölött állt a váltás, ami vasárnapra már inkább a 360 forinthoz közelített. Ebből inkább az következne, hogy csökkenhet Magyarországon az üzemanyagok ára. 

Csakhogy összességében a két fő hatás alapján arra lehet számítani, hogy nem zárható ki az üzemanyagár-emelés a következő héten. Ez hétfőn valamikor délelőtt derül ki pontosan, akkor ismertetik ugyanis a nagykereskedők döntését a szerdától éles új árakról. Majd szerdán újabb bejelentés következik, az akkor meghirdetett üzemanyagárak péntektől lépnek hatályba.

Újabb orosz olajfinomító lángolt az ukrán dróncsapások után

Ukrajna az orosz választások idején is aktívan támadja a határmenti területeket. Az orosz infrastruktúra meggyengítése céljából egyre gyakoribbá válnak a stratégiai fontosságú olajfinomítók elleni műveletek.