A katonai és a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok külön, egy-egy szervezetbe való összevonásáról lehet tárgyalni, azonban arról nem, hogy a jelenlegi öt szolgálat helyett egy működjön -- hangoztatta az MSZP álláspontját Keleti György szombaton, a párt biztonságpolitikai tagozatának tanácskozásán. Mint mondta, nem bíznak a hatalomban, ezt jó pár tényező is alátámasztja, például az, hogy lista készül, ki mit nyilatkozik külföldön -- mondta a politikus arra az összeállításra utalva, amelyről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt a napokban.
A nemzetbiztonsági törvény módosításához kétharmados, azaz az ellenzék szavazatait is igénylő parlamenti támogatásra van szükség. Keleti György kiemelte: a meghívások ellenére egyetlen kormánypárti politikus sem jött el a konferenciára, mely pedig kiváló alkalom lett volna az álláspontok egyeztetésére. Keleti szerint ugyanakkor törvénymódosítás nélkül -- például a képzési és továbbképzési rendszer jobb kimunkálásával, a belső koordináció, információcsere javításával -- is hatékonyabbá tehető a szolgálatok működése.
A nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító miniszter hivatala alig egy hónappal ezelőtt rendezett -- külföldi szakértők és valamennyi parlamenti párt képviselőjének meghívásával -- konferenciát a szolgálatok átalakításáról. Demeter Ervin tárca nélküli miniszter akkor elmondta: a nemzetbiztonsági szolgálatok mai struktúrája az állampárti időket követő bizalmatlanság légkörében és nem a hatékonyságot szem előtt tartva alakult ki. Ő maga az úgynevezett együttműködő modellt tartaná a leghatékonyabbnak, melyben valamennyi szolgálat -- melyek munkái között jelenleg is vannak átfedések -- információit egy központi szerv értékelné, elemezné. A hivatal elképzelési szerint további egyeztetéseket követően 2002-ig elkészülhet egy az átalakítást célzó koncepció és törvénymódosítás, melyet -- politikai konszenzus esetén -- a következő ciklusban lehetne elfogadni.