Az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) által elkészített stratégia Európában egyedülálló, az ellenzéki politikusok is egyetértenek a benne foglaltakkal -- mondta lapunknak az ISM kábítószerügyekért felelős helyettes államtitkára, Topolánszky Ákos, aki hozzátette: három évre 17 milliárd forintot terveznek drogmegelőzésre fordítani. A pénz több tárca költségvetésében, különféle jogcímeken található.
Tisztességes munka, a tartalmával egyet lehet érteni, de túlságosan általános, a pénzügyi oldala pedig nem világos, kevéssé számon kérhető -- jellemezte a stratégiát az SZDSZ szakértője, Horn Gábor.
Szemléletében üdvözlendő, ám a stratégia pénzügyi oldala nem lehet átlátni -- mondta a Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezet ügyvivője, Pelle Andrea, aki kifogásolta, hogy nem foglalkozik a tavaly bevezetett, a drogfogyasztókat is érintő törvényszigorításokkal. Szerinte ugyanis nehezíti a megelőzés esélyeit, hogy a szigorítás után iskolák, orvosok jelentették fel tanulóikat, betegeiket. Több alkalmi fogyasztót ítéltek felfüggesztett szabadságvesztésre, a pénzbüntetések aránya is nőtt. Nem garantálja az adatvédelmet a stratégia, ami szintén aggályos -- véli az ügyvivő.
A büntető törvénykönyv 1999-es módosítása, mely a kábítószerrel való visszaélést szigorította, becsukta a drogfogyasztók és a dílerek előtt a kiskaput, hogy a nem függők orvosi kezelésre jelentkezéssel kibújjanak a büntetőeljárás alól. Ezzel óvatosabbak lettek a fogyasztók, ami a terjedés sebességét visszafogta -- mondta az Országos Rendőr-főkapitányság kábítószerosztályának helyettes vezetője, Hollósi György. A csekély mennyiségnek számító érték lejjebb szállítása pedig a dílerek dolgát tette nehezebbé, mivel nekik így sokkal több munkával jár ellátniuk ugyanazt a vevőkört -- magyarázta Hollósi György, aki szerint ennek is köszönhető, hogy 20 százalékkal több terjesztőt sikerült rendőrkézre keríteni az elmúlt egy évben, mint az előzőben.Kapcsolódó link: www.nodrog.hu