Az MSZP 29, a Fidesz 21 százalékos népszerűségét mérte a Gallup közvélemény-kutató cég decemberben a felnőtt népesség körében. Ugyanebben a körben az SZDSZ 5, a többi parlamenti párt 2-2 százalékos eredményt mondhat magáénak. A biztos pártválasztók körében az MSZP támogatottsága 49, a Fideszé 33 százalék. Ezen csoport is úgy gondolja, hogy csak az SZDSZ jut be a parlamentbe 7 százalékos támogatottsággal, az FKGP, az SZDSZ és a MIÉP 3-3 százaléka erre kevés lehet.
Csökkent az MSZP előnye a Fideszhez képest -- rögzíti a Gallup, hiszen az előző hónaphoz képest a szocialisták támogatóinak aránya csupán 1, a Fideszé azonban 4 százalékkal nőtt. A különbség "még így is tetemesnek mondható" az intézet elemzőinek értékelése szerint.
Az év végére jelentősen növelte az előnyét a Fidesz előtt az MSZP, ez a biztos pártválasztók körében 18 százalék -- ez viszont a Szonda Ipsos tegnap közzétett felmérésének következtetése. A decemberi adatok szerint a választókorú népesség 26, a biztos pártválasztók 48 százaléka szavazna a szocialistákra. A Fidesz népszerűsége novemberhez képest négy százalékkal csökkent, most 30 százalékon áll a biztos pártválasztók, s 17 százalékon az összes megkérdezett körében. A harmadik helyet itt is az SZDSZ-nek sikerült megszereznie, amelynek népszerűségi indexe jelenleg 8 százalék körül mozog a biztos pártválasztóknál. A sorrendben az FKGP következik 5 százalékos népszerűséggel. A közvélemény-kutató szerint az MDF 2, a MIÉP 4 százalékon "áll".
Ez idő szerint lényegében mindkét intézet mérései alapján csak az MSZP, a Fidesz és az SZDSZ lenne "befutónak" tekinthető a választásokon, míg a parlamenti küszöb átlépését az FKGP és a MIÉP esetleg "rejtőzködő" szavazóinak voksaival érhetné el.