BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még nem tudják, mire mennyit költenek

Jóllehet a költségvetési törvénytervezet alapján az Országimázs Központ (OK) az ez évi pénzügyi kereténél alig többel -- 4,6 milliárddal -- rendelkezhet, valójában több mint 1 milliárd forinttal nőtt a keret azáltal, hogy az intézmény eddigi feladatainak egy része kikerült a hatásköréből -- mondta Keller László szocialista politikus. Az OK vezetője vitatja, hogy országimázsra összességében 7,2 milliárd forintot irányoz elő a törvénytervezet.

Az OK költségvetése azáltal nőtt jelentős mértékben, hogy bizonyos feladatok, melyeket eddig a központ végzett el, kikerülnek az intézmény hatásköréből -- fejtette ki Keller László (MSZP). Így a kulturális kiadványok -- melyeknek 2001. évi előirányzata 740 millió -- és a költségvetési tájékoztató -- a 2001. évi előirányzat 390 millió -- elkészítése már nem az OK feladatkörébe tartozik. Az OK költségvetése ezáltal több mint 1 milliárddal nőtt.
A szocialista képviselő elmondása szerint a szintén a Miniszterelnöki Hivatal fejezetén belüli gazdaságfejlesztési eszközprogram célelőirányzata -- melynek 2001. évi tétele 1,5 milliárd -- új cím, és nem egyértelmű, hogy milyen célt szolgál.
A költségvetési törvénytervezetben az OK-nak juttatott kiadás 4,6 milliárd forint, ez a 2000. évi 4,3 milliárdhoz képest 6,6 százalékos növekedés, amely az inflációt követő emelésnek fogható fel -- hangsúlyozta lapunknak Tóth István Zoltán. Az OK vezetője szerint a fennmaradó összeg -- a kancellária fejezetében szereplő további 2,6 milliárd -- olyan kormányzati feladatok fedezete, mint a Széchenyi-tervvel kapcsolatos marketingmunka, pr-kommunikáció, vagy a költségvetésről szóló tájékoztató füzet elkészítése. Ezek nem részei az országkép-kommunikációnak -- tette hozzá.
Az OK jövő évi tervei között szerepel a Millenniumi Országjáró kiadásának folytatása -- egy példány előállítása 38,50 forint --, a magyar szellemi, kulturális eredmények bemutatása négy nyelven megjelenő kiadvány formájában, valamint a Találkozási Pontok című konferenciasorozat. Ezenkívül az internetes megjelenítésre is nagyobb hangsúlyt kívánnak helyezni az eddigieknél. Jövőre is az OK bonyolítja le a nemzeti ünnepek megrendezését. A tervek költségvonzatáról Tóth István Zoltán azért nem kívánt nyilatkozni, mert a költségvetési törvényt még nem fogadta el az Országgyűlés.



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.