BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meghosszabbított Kaya Ibrahim-nyomozás

További három hónapot kapott a rendőrség a 14 egykori Fidesz közeli vállalkozást megvásárolt Kaya Ibrahim ügyében folyó nyomozás befejezésére. Szakértők szerint amennyiben a török férfi strómannak vallaná magát, a cégeket eladó Schlecht Csabát gyanúsítottként kellene kihallgatni.

A Legfőbb Ügyészség tegnap három hónappal, március 9-ig meghosszabbította a nyomozás határidejét a Kaya Ibrahim-ügyben. Emlékezetes: papíron a Németországban élő török férfi lett a tulajdonosa 14, korábban "Fidesz közelinek" minősített vállalkozásnak, melyeket az ügyben tanúként kihallgatott Schlecht Csaba adott el. A cégek jelentős, összességében százmillió forintos nagyságrendű köztartozással bírtak-bírnak.
A Kaya Ibrahim-ügyben a legutolsó írásszakértői vélemény nagy biztonsággal azt támasztja alá, hogy a 14 cég eladási szerződésén ténylegesen a Németországban élő török férfi saját aláírása áll. A jogsegély keretében korábban meghallgatott Kaya Ibrahim cáfolta, hogy köze lenne a vállalkozásokhoz. A további nyomozás során egyebek között az ő újbóli meghallgatására van szükség.
Az eladott cégek azóta, hogy a papírok tanúsága szerint Kaya Ibrahim kezébe kerültek, nem végeztek érdemi tevékenységet, lényegében "fantomizálódtak". Amennyiben bebizonyosodik, hogy Kaya Ibrahim volt a vevő, a köztartozásokért neki kell helytállnia. A körülmények azonban arra utalnak, hogy ha ténylegesen ő volt is a vevő, elképzelhető, hogy csak stróman volt az ügyben. Amennyiben vallomásában ezt erősítené meg, úgy feltehetőleg adócsalás miatt gyanúsítottként kellene kihallgatni az eladó Schlecht Csabát és bűnsegédként a török férfit.
Az ügy együtt indult a Josip Totnak eladott cégek vizsgálatával, ez utóbbiban -- miután egyértelműen bebizonyosodott, hogy Tot nevével visszaélve, ismeretlenek vásárolták meg a céget -- a közelmúltban lezárták a nyomozást. Emiatt Dornbach Alajos képviselő a legfőbb ügyészhez fordult, kérve, hogy a nyomozást megszüntető határozatot bírálja felül. Polt Péter két héten belül ígért választ.

További három hónapot kapott a rendőrség a 14 egykori Fidesz közeli vállalkozást megvásárolt Kaya Ibrahim ügyében folyó nyomozás befejezésére. Szakértők szerint amennyiben a török férfi strómannak vallaná magát, a cégeket eladó Schlecht Csabát gyanúsítottként kellene kihallgatni. Munkatársunktól-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.