A KVI elutasította az MSZP kérését: a párt 28, összesen 4956 négyzetméter alapterületű állami tulajdonú ingatlan további ingyenes használatát kérte -- tudta meg a Világgazdaság. Az ingatlanhasználatot újraszabályozó két törvény alapján minden pártot legfeljebb 30, maximum 5000 négyzetméternyi iroda illet meg. A KVI az elutasító döntés mellett pénzbírságot is kilátásba helyezett amiatt, hogy álláspontja szerint az MSZP 19 ingatlant elmulasztott bejelenteni az átadás-átvétel során, további hármat pedig nem adott át az október 9-ei határidőig.
Az így összesen 22 iroda együtt 5687 négyzetmétert foglal el, vagyis a szervezet véleményének érvényesülése esetén a szocialistáknak nem maradna ingyenesen használt ingatlanuk. Mint ismert, az MSZP az egyetlen olyan parlamenti párt, amelyet az említett jogszabályok meghozatala eleve hátrányosan érintett, hiszen csak a szocialistákat terhelte visszaszolgáltatási kötelezettség. A kormánypártok deklarált szándéka is az volt, hogy a pártok egyenlő mértékben részesüljenek az ingyenes ingatlanhasználatból, de a fentiek alapján az MSZP kerülhet a legnehezebb helyzetbe.
A KVI-vel folytatott vita ügyéről várhatóan mai ülésén tárgyal az MSZP országos elnöksége. A Világgazdaság úgy tudja, a párt jogi képviselője per indítását javasolja a szocialistáknak. Az MSZP-sek szerint ugyanis a KVI eljárása rosszhiszemű és méltánytalan, s nem felel meg a valóságnak a szervezet állítása a 19 ingatlannal kapcsolatban, hiszen az 1990 óta folyamatosan átadott mintegy 170 iroda között a vitatottak is szerepeltek -- mondják a szocialisták. Listát azonban ezekről nem vezettek, így kérheti a KVI az újraátadást, de az képtelenség -- teszik hozzá. Az MSZP egyébként a nyáron egyeztetést kért a nyilvántartásokról.
Kocsis Tamás, a KVI vezérigazgatói tanácsadója a Világgazdaságnak még október elején nyilatkozva a szervezet szempontjából sikertörténetnek nevezte az ügyet, "hiszen a pártok partnerek voltak az egyeztetéseken, amelyeken egyébként a KVI ingatlan-nyilvántartása bizonyult a legpontosabbnak".