Mintegy 40 törvényről és törvénymódosításról dönthet jövő év februárjában kezdődő ülésszakán a parlament, amennyiben valamennyi olyan jogszabály sorra kerül, amelyek a kormány törvényalkotási programjában szerepelnek. A kabinet által tegnap elfogadott menetrend a döntés nyomán -- ebben a ciklusban még csak másodszor -- a házszabályban meghatározott december 15-ei határidőre az Országgyűlés elé kerülhet.
A jogalkotási program több olyan javaslatot tartalmaz, amelyek elfogadását a kormány erre az évre ígérte. Borókai Gábor kormányszóvivő is kiemelt fontosságúnak nevezte az általános birtokrendezésről és a nemzeti földalapról, a köztisztviselők jogállásáról, valamint a határon túli magyarok kedvezményeiről szóló javaslatok tavaszi tárgyalását. A kormányszóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy nagy jelentőségű törvénycsomag megvitatását tervezik az európai uniós jogharmonizációval összefüggésben.
A kormány által elfogadandónak ítélt törvényjavaslatok között szerepel a munka törvénykönyvéről, a műsorelosztás részletes szabályairól, a gázközművagyonnal kapcsolatos önkormányzati igények rendezéséről, a filmről, a szövetkezeti hitelintézetekről, valamint a hírközlésről és az elektronikus aláírásról szóló törvényjavaslat is. Csak jövőre nyújtják be az egyházi ingatlanok rendezéséről szóló törvény módosítását, miként az ügyészségi törvény korrekcióját is. Kiemelten kezeli a kabinet a Honvédelmi Minisztérium és a honvéd vezérkar integrációját érintő törvényjavaslatot.
A menetrend értelmében tavasszal kezdene tárgyalni a parlament a korrupció elleni kormányzati stratégiáról, valamint a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény jogharmonizációs módosításáról.
A kormány keddi ülésén döntött arról is, hogy a tartalékalap terhére 500 millió forintot juttat a büntetés-végrehajtási intézeteknek. Borókai Gábor szerint ezt az indokolja, hogy a szigorító jogszabályok következtében megnőtt az elítéltek száma.
A kabinet úgy határozott, támogatják azt a kormánypárti javaslatot, amelynek értelmében a gyesre való jogosultság a későbbiekben kiterjedne a nagyszülőkre is.