Az Európai Unióban 2000 őszéig zavartalanul működő ún. Bosman-szabályt követi a magyar sportjogi kódexnek a sportolók átigazolásával kapcsolatos azon passzusa, amely előírja, hogy lejárt szerződésű játékos után nem lehet átigazolási díjat kérni. Kivéve akkor, ha a játékos és a klub közötti szerződésben szerepel ennek ténye. Horváth Gábor -- aki mellesleg a Hivatásos Labdarúgók Szakszervezetének főtitkára -- elmondta azt is: a törvény úgy rendelkezik, hogy az egyes sportági szakszövetségek a maximális átigazolási összeget maguk szabhatják meg.
Magyarországon -- ellentétben az EU-országokkal -- ugyanazok az átigazolási szabályok vonatkoznak az idegenlégiósokra, mint a hazai játékosokra -- mondta lapunknak Petró László, az MLSZ jogásza. A sporttörvény hatálybalépéséig az volt az általános gyakorlat a lejárt szerződésű játékosok esetében, hogy a sportolók egyéves átlagkeresetét beszorozták az életkoruknak megfelelő szorzóval, és az így kapott összeget fizette a vevő.
Az EU-országokban 1995 decemberétől különbséget tesznek az "unionista" és a nem tagállamból való labdarúgók átigazolási szisztémája között is: míg az EU-státusú labdarúgók szerződésük lejárta után -- az 1995. decemberi Bosman-szabály bevezetésével átigazolási díj nélkül -- szabadon igazolnak, addig az egyesületek a nem európai uniós államból érkező labdarúgók klubcseréje alkalmával kivetik -- az előre nem rögzített -- lelépési díjakat.
Balogh Tibor, a Charleroi magyar futballistája nem "unionista" labdarúgóként elsőként nyert pert a szerződése lejárta után 3 millió belga frankos lelépési díjat kérő klubja ellen, és vált ún. EU-labdarúgóvá. Az ő példáján felbuzdulva Spanyolországban közel fél tucat, főleg Kelet-Európából származó játékos fordult bírósághoz az EU-státusért.
Az EU sportfelügyelősége kiáll a labdarúgók mellett. Szakemberei úgy vélekednek: a labdarúgók szerződései törvényellenesek, mert nem teszik lehetővé, hogy a futballisták bármikor és szabadon keressenek maguknak új egyesületet. Az EU, a FIFA és az UEFA képviselőinek a profi labdarúgás átigazolási szabályzatának módosítására összehívott mai értekezlete a labdarúgó-szövetségek kérésére immáron másodszor marad el. Az UEFA azzal indokolja kérését: későn kapta meg a FIFA új átigazolási tervét, így nem volt elég idejük a dokumentumok tanulmányozására.