Több kisgazda politikus is arra kérte Lányi Zsoltot, hogy adott esetben vállalja el a pártelnöki teendőket. Legalábbis ezt állította tegnap az érintett, aki ezúttal már kijelentette: "pillanatok alatt" összegyűlhet az a mintegy 800 aláírás, ami az országos nagygyűlés összehívásához szükséges. (A nagygyűlés jogosult a párt alapszabályát módosítani, amivel lehetővé válhat a pártelnöknek akár ezen a fórumon történő leváltása is.) Lányi Zsolt -- aki egyébként újra közölte, hogy csupán 2002-ig vállalná a pártelnökséget -- felvetette, ha új vezetése lesz a kisgazdapártnak, lehetőség nyílik arra, hogy a korábban kizárt tagok ügyét felülvizsgálják. Mint mondta, össze kell fogni erőiket, hogy minél jobb szereplést érjen el az FKGP a következő választásokon, ami egyébként nemcsak a kisgazdáknak, hanem a koalíciónak is érdeke. A lemondott alelnök továbbra sem nyilatkozik arról, hogy az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott hétfői megbeszélésén szóba kerültek-e a kisgazdabelügyek. Így kérdés, hogy a korábbi nyilatkozataihoz képest már határozottabb véleménynyilvánítása a miniszterelnökkel, vagy a párttársaival folytatott tegnapi megbeszéléseinek köszönhető-e. A Tv 2 vezető kormánypárti politikusokra hivatkozva úgy tudja, hogy a hétfői találkozón szó esett az esetleges személyi változásokról a kisgazdapárt élén. A Tényekben elhangzott az is, hogy a Fidesz kész támogatni Lányi Zsoltot törekvéseiben. A Világgazdaság úgy értesült, hogy Lányi tegnap találkozott Bánk Attila frakcióvezetővel, illetve Horváth Béla -- a kisgazdaelnökség által felmenteni javasolt -- frakcióvezető-helyettessel.
Az integráló személyiségnek tartott Lányi Zsolt lendületet adhat egy a párton belüli reformot sürgető, egységes műhelymunka megindulásának -- mondta lapunknak a főtitkár-helyettesi posztjáról tegnap lemondott Molnár Róbert.
Aki a választások előtt egy évvel ilyen kijelentéseket tesz, az az FKGP ellensége -- reagált Lányi Zsoltra lapunknak Gyimóthy Géza. A kisgazdapárt alelnöke azt mondta, nem tudja, "milyen műhelyben fogalmazták" Lányi Zsolt nyilatkozatát. Gyimóthy Géza lemondott alelnök társa és Orbán Viktor hétfői megbeszélésére utalva visszautasította "azokat a feltételezéseket", hogy a miniszterelnök "az FKGP elnökének távollétét kihasználva a kisgazdapárt elleni manipulációkba bonyolódna". Balogh Gyula országos szervező főtitkár azt nyilatkozta, a pártközpontba sorra érkeznek a vidéki szervezetek Torgyán Józsefet támogató faxai és levelei. Ezzel szemben Csúcs László és Molnár Róbert azt állítja: folyamatosan jelentkeznek náluk olyan megyei szervezetek, amelyek sürgetik a párton belüli változásokat. Molnár Róbert ugyanakkor elismerte, hogy sok szervezet "kivárásra játszik", vagyis nem foglal állást, amíg a párt vezetésén belüli erőviszonyok nem tisztázódnak.
A Torgyán József mellett határozottan kiálló vezető kisgazda politikusok szerint a legújabb fejlemények tükrében "egyre nehezebb megtartani az egységet", ám a pártelnök idő előtti hazatérése "politikai vereségének egyértelmű beismerése lenne".