Nagyon fontos volna, hogy az országos elnökség, a frakció komolyan foglalkozzon a Szabadi-üggyel -- jelentette ki a Világgazdaságnak Balogh Gyula, a párt szervező főtitkára. Mint mondta, meg kellene vizsgálni, milyen visszásságok fűződnek a volt politikai államtitkár nevéhez az agrártárcánál, ennek érdekében fel kell kérni Boros Imre megbízott minisztert, hogy a vizsgálatok eredményéről tájékoztassa a pártot. Ennek alapján mind az elnökségnek, mind a frakciónak mielőbb le kellene vonnia a szükséges következtetéseket -- mondta a főtitkár. Azzal kapcsolatban, hogy a múlt heti elnökségi ülésen Torgyán József felvetette Boros Imre PHARE-miniszteri tisztségből való visszahívásának szükségességét is, Balogh Gyula leszögezte: a pártban be kellene fejezni a leszámolásokat, a belső háborút.
A hét végén tojásokkal "felfegyverkezett", a kisgazda pártelnök távozását követelő tömeg fogadta a Debrecenbe pártgyűlésre érkező Torgyán Józsefet. Mindeközben három megye -- Csongrád, Pest és Nógrád -- kisgazdaelnöksége adott ki nyilatkozatot, mely Torgyán József mellett kiállva lemondásra szólította fel Boros Imrét. A pártháború új szakaszába érkezhet ma, amikor is a kisgazda frakció Polgári Platformja a képviselőcsoportból korábban távozott reformkisgazdákkal együtt bejelenti: ügyvivői testületet alakítanak. Lányi Zsolt, akit a Torgyán József elmozdítását célul tűző politikusok a párt első alelnökének tekintenek, lapunknak elmondta: az FKGP elnöksége és elnöke már nem képes vezetni a pártot, különös tekintettel arra, hogy mind Torgyán József elnök, mind Bernáth Varga Balázs főtitkár párttagságát korábban felfüggesztette Bánk Attila pártfőügyész. (Bánkot ugyanakkor az elnökség -- a reformerek szerint érvénytelenül -- előbb főügyészi tisztségéből váltotta le, majd kizárta a pártból.) Lányi Zsolt szerint az ügyvivői testület feladata a párt irányítása mellett a szétesőben lévő frakció egyben tartása, a koalíciós többség garantálása lehet. A politikus szerint nem kell nagyobb jelentőséget tulajdonítani annak, hogy a kisgazda pártalkotmány nem ismeri az ügyvivői testület fogalmát, az antidemokratikus alapszabállyal "immáron mindenki csak takarózni próbál". A mai napon a tervek szerint eljuttatják Torgyán Józsefhez az országos nagygyűlés összehívását kezdeményező, több mint 850 aláírást, mely alapján kötelező összehívni a párt legfőbb testületét. Lányi Zsolt szerint nem valószínű, hogy Torgyán József eleget tesz ennek, ez esetben az ügyvivői testület intézkedik majd a nagygyűlés összehívásáról, ahol titkos szavazással kívánnak új pártvezetést választani.
Orbán Viktor kedden jelenti be, kit jelöl az agrártárca élére -- tudtuk meg Borókai Gábor kormányszóvivőtől. Információink szerint a posztra Torgyán József által javasolt hat személy közül Vonza András szabolcsi főállatorvos a legesélyesebb, de elképzelhető Kurucsai Csaba kisgazda képviselő kinevezése is. A miniszterelnök várhatóan ma találkozik a jelölttel. Az mindenképpen Vonza András mellett szól, hogy mindeddig teljes mértékben távol maradt a kisgazda belviszályoktól -- ezt a kormányfő minden bizonnyal számításba veszi, vélték már korábban a Fideszben. Balogh Gyula szerint "végtelenül helyes és bölcs döntés lenne", ha a miniszterelnök az agrártárca élére elsősorban szakembert, és nem pártpolitikust jelölne.