A Group 4 Securitas Biztonsági Szolgáltató Kft. -- mint arról lapunk korábban hírt adott -- azért kezdeményezett jogorvoslati eljárást a posta ellen a közbeszerzési döntőbizottságnál, mert a társaság sérelmezte, hogy az állami vállalat pályázat kiírása nélkül bízta rá pénzforgalmazási üzletágát a Defend Kft.-re.
A közbeszerzési döntőbizottság azonban elutasította a kérelmet. A Group 4 Securitas Kft. bírósághoz fordul -- közölte lapunk érdeklődésére Kecskeméti Sándor, a társaság vezérigazgatója. Hozzátette: a döntés nem volt meglepő, hiszen ez egy igen bonyolult szakmai és jogi kérdés, s a döntőbizottságnak nincs megfelelő kapacitása és lehetősége arra, hogy egy ilyen ügyet alaposan kivizsgáljon.
A posta arra hivatkozik, hogy azért nem írt ki pályázatot, mert a kiegészítő pénzügyi szolgáltatás nem tartozik a közbeszerzési törvény hatálya alá. Kecskeméti Sándor szerint azonban itt nemcsak pénzfeldolgozásról, hanem számos olyan feladatról van szó, amelyek a közbeszerzési törvény hatálya alá tartoznak. A megbízásos szerződés szerint ugyanis a Defend gondoskodik a bankjegyek tárolásáról, őrzéséről, valamint a bankok és a posta közötti készpénzforgalom lebonyolítását és az ezzel kapcsolatos logisztikai, könyvelési feladatokat is ellátja.
A döntőbizottság azonban megállapította, hogy a szerződés pénzszállításra vonatkozó megállapodást nem tartalmaz. Vagyis megalapozatlan a jogorvoslati kérelemnek az a része, amely arra irányult, hogy a posta a közbeszerzési törvény szabályainak mellőzésével pénzszállítás tárgyában szerződést kötött -- olvasható a döntőbizottság indoklásában. A vizsgálat során a bizottság azt is megállapította, hogy a szerződés alapvetően pénzfeldolgozásra és a pénzfeldolgozáshoz kapcsolódó, azzal összefüggő tevékenységek ellátására vonatkozik.
A Group 4 Securitas Kft. szerint a készpénz tárolása és őrzése a pénzfeldolgozási tevékenységtől elkülöníthető. Mivel azonban a törvény előírja, hogy a pénzfeldolgozási tevékenységet végző szervezetnek meghatározott személyi és tárgyi (páncélszekrény, trezor) feltételekkel kell rendelkeznie, a megbízott a pénzfeldolgozásra átadott készpénz biztonságos tárolásáról és őrzéséről is köteles gondoskodni. A döntőbizottság szerint tehát a pénzfeldolgozási tevékenységhez szorosan kapcsolódik az őrzés és tárolás is.