Az elmúlt négy és fél évben összesen 1550 esetben követtek el hivatalos személy elleni erőszakos bűncselekményt, aminek következtében a több mint kétezer megtámadott rendőr közül 960 könnyű, 66 pedig súlyos sérüléseket szenvedett. Az ORFK honlapján közzétett vizsgálati anyagból kiderül: a rendőrök elleni támadások száma 1997 és 1999 között emelkedő, míg az elmúlt két évben csökkenő tendenciát mutat. A vizsgálat első két évében a kedvezőtlen tendenciát jelezte a minősített, csoportosan, fegyveresen, illetve felfegyverkezve elkövetett cselekmények magasabb aránya is.
Az ORFK ellenőrzési főosztályának illetékesei kedvezően értékelték, hogy az idén -- szemben a korábbi évekkel -- egyetlen támadást sem követtek el lőfegyverrel, s az előző év azonos időszakához képest 22-ről 16-ra csökkent a gépkocsival, továbbá 11-ről 6-ra esett vissza a csoportosan elkövetett, hivatalos személyek elleni bűncselekmények száma is.
Ezzel szemben továbbra is kifogyhatatlannak tűnik a támadók eszköztára, akik -- többek között -- légpuskát, fejszét, kést, kapát, vascsövet, széket és személygépkocsit használtak fel a hivatalos közeg elleni támadásukhoz, bár az előző évekhez képest az eszközök közül így is eltűnt a géppisztoly, a nuncsaku, a metszőolló, valamint a motoros fűrész.
A rendőrők elleni támadások hátterében elsősorban az állampolgárok fegyelmezetlensége, agresszivitása, valamint jogkövető magatartásuk hiánya áll, ráadásul sokan a közbiztonságra különösen veszélyes eszközöket tartanak maguknál, amelyek alkalmazása további kockázatot jelent az intézkedő rendőrök testi épségére -- áll a vizsgálati anyagban. A készítők szerint az állampolgárok egy része a törvényes és szakszerű intézkedést is ingerülten fogadja, s egyesek nyílt támadással, míg mások "fondorlatossággal" igyekeznek elkerülni a felelősségre vonást, s kibújni a rendőri intézkedés és annak következményei alól.