Egy magánbefektetőkből álló csoport képviseletében korrekt üzleti ajánlatot tettem a Fradinak, ami nem jelenti azt, hogy Várszegi Gáboré nem az -- nyilatkozta a Világgazdaságnak Csányi Sándor. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója hozzátette: sajnálja és méltatlannak tartja, hogy az ügy "szerencsétlen módon került nyilvánosságra".
Muszbek Mihály, a Magyar Labdarúgóliga (MLL) igazgatója a Napkelte tegnap reggeli műsorában mondta el, szó sincs arról, hogy az FTC-hez általa közvetített befektetői ajánlatban mindössze 200 millió forint, továbbá a vagyoni jogok megvételéért egy újabb 400 millió forintos opció szerepelt volna. Muszbek Mihály nyilatkozatát az indokolta, hogy Furulyás János, az FTC elnöke korábban ilyen összegekről beszélt egy nem konkretizált másik ajánlat kapcsán, amiről több lap is beszámolt, egyrészt komolytalannak nevezve az összeget, másrészt kifogásolva a liga igazgatójának szerepét.
Ez utóbbi kapcsán Csányi Sándor lapunknak elmondta, a liga közvetítését éppen azért kérte, mert a háttérben maradva előbb tájékozódni akart, érdekli-e a Fradit az ajánlata. Kedvező válasz esetén természetesen színre lépett volna -- tette hozzá. Leszögezte még: "Fontos tisztáznom, hogy sem Demján Sándor, sem Muszbek Mihály nem szerepelt az általam képviselt befektetői csoport tagjai között."
A Csányi-féle ajánlat -- amely Muszbek Mihály közvetítésével jutott el Furulyás Jánoshoz, az FTC elnökéhez -- június 18-i keltezésű.
A lapunk birtokába került dokumentumból kiderül: a kivásárlás révén a labdarúgó kft. azonnal 200 millió forinthoz juthatott volna, amiből még idejében meg lehetett volna erősíteni a Bajnokok Ligája-selejtezőre készülő csapatot. (Mint ismert, az FTC a Hajduk Split ellenében kiesett, ami miatt mintegy félmilliárd forint megszerzésének lehetőségétől búcsúzott.) A 3. pont alapján a labdarúgó kft. további 459 milliót forintot kapott volna, ami erre az évre már összesen 659 millió forintot tenne ki. (Várszegi Gábor erre az évre 600 millió forintot fizetett, aminek csak egy része a labdarúgó kft-é, a többi a klubé.)
A 4. pont alapján a tulajdonos FTC a labdarúgó kft.-ben való üzletrészéért akár azonnal további -- minimálisan -- 882 milliót kaphatott volna. De ha a csapat sikeresen szerepel, ez az üzletrész 200 százaléknál magasabbra értékelődik, ez az összeg öt év alatt ennek többszöröse is lehetne. Az 5. pont lényegében azt tartalmazza, ha a Fradi bejutott volna a Bajnokok Ligájába, ennek hozadékából a befektető nem 51 százalékos üzletrésze arányában, hanem csak 20 százalékkal részesedett volna.
Elemzők szerint Csányi Sándor és Várszegi Gábor ajánlata között -- elvégezve a fizetések időbeli eltolódásából adódó fel-, illetve lediszkontálást -- mintegy 300-400 millió forintos különbség adódna Várszegi Gábor javára. Hozzá kell tenni azonban, hogy Csányi Sándorral nem is tárgyaltak, amivel az FTC megfosztotta magát annak a lehetőségétől, hogy az ajánlattevő még kedvezőbb kondíciókat kínáljon.
Furulyás János a Muszbek által közvetített lehetőséggel kapcsolatban lapunknak tegnap is azt mondta: az "érthetetlen volt, a benne szereplő vételár pedig töredéke annak, amit a Fotex ajánlott". A Fradi-elnök kitért arra is: nem volt tudomása arról, hogy az ajánlat mögött az OTP-vezér áll, noha többször is tárgyalt vele korábban. Hangsúlyozta: az FTC hattagú felügyelőbizottsága mindkét ajánlatot látta, és azért döntöttek a Fotex mellett, mert abban az FTC által kért vételár szerepelt.