Nem lesz mindenki elégedett a 2002--2006 közötti periódusra rendelkezésre álló, mintegy tízmilliárd eurós költségvetés elosztásával, véli Antonio Rodota. Az Európai Űrkutatási Ügynökség, az ESA főigazgatója szerint négy átfogó szektor támogatásának mértékében kell dűlőre jutni a ma záruló kétnapos megbeszéléseken.
Az első az összes tagállam részvétele mellett zajló kötelező tevékenység, amelynek tervezett költségvetése 2,9 milliárd euró. Ebből finanszíroznák egyrészt az ESA működési, adminisztratív költségeit (919 millió), másrészt az ügynökség évek óta sikeresen működő kutatási programjait (1,945 millió). Nem várható a kutatói projektekre szánt büdzsé bővülése a főigazgató ez irányú törekvései ellenére sem.
1,7 milliárd euróra becsülik az Ariane--5 rakétaprogram négy alegységének -- Ariane--5 Plus, Arta, a guyanai űrkutatási központ, illetve az ahhoz tartozó infrastruktúra -- költségigényét. A nemrég még meghajtóproblémákkal küzdő, nagy tömegű rakéta még mindig tartja fejlesztési előnyét amerikai és orosz vetélytársaival szemben. Ennél is fontosabbnak tartják a miniszterek a gyártók és a forgalmazó Arianespace vállalat költségek lefaragására tett igyekezeteit, amelyek eredményeként a 2003-as, immáron harmadik megrendelés Ariane rakétái feleannyiba kerülnek majd, mint az első széria példányai. Ez azonban még nem elég, hiszen a guyanai Kourou állomás kilövésenként 12 millió dolláros költsége még mindig jelentősen meghaladja amerikai megfelelőinek csupán egymilliós ráfordításigényét.
A programok végrehajtására négymilliárd eurót különítenek el a miniszterek, ennek negyedét csak a távközlési költségek emésztik fel.
Az orosz gyártmányú Szojuz műholdak űrbe juttatására alkalmas kilövőállás 250-300 millió dollárra becsült költsége jelenti a negyedik, diplomáciai megfontolásokból el nem hanyagolható kérdéskört. Kétséges azonban, hogy a miniszterek elköteleznék magukat a tervek mellett a jelenleg még tisztázatlan használati feltételek okán, abban viszont mindannyian egyetértenek, hogy a Szojuz nem válhat az Ariane--5 program vetélytársává.