Június 16-ig Kecskemét a hazai animációs élet központja, hiszen 12-e óta a hírös város ad otthont a VI. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválnak és a III. Nemzetközi Animációs Játékfilmfesztiválnak. A versenyben és az információs vetítéseken 16 nemzet munkáiból láthatók animációs alkotások, összesen 176 rendező 456 filmje tekinthető meg. Ebből 85 direktor 119 műve szerepel a versenyben és a panorámaprogramban. A nemzetközi műsorban hét országból 23 játékfilmet neveztek, a versenybe 12 jutott be, az információs vetítéseken nyolc film látható.

A nagydíjon kívül számos más elismerést is átadnak, a gyermekközönségdíjra az ORTT 5 millió forintot ajánlott fel. A vetítések helyszíne az Erdei Ferenc Művelődési Központ és az Otthon mozi, a főtéren szabadtéri vetítéseket tartanak.

Az információs programban válogatás látható Jankovics Marcell és Richly Zsolt alkotásaiból, mindkét rendező 60 éves. Szabó Szabolcs 75. születésnapja alkalmából a Vízipók-csodapók moziváltozata tekinthető meg. Nemcsak zsűritagként, hanem a filmjeivel is jelen van Kecskeméten Pritt Pärn filmrendező, valamint Phil Mulloy, az egyik legjelentősebb animációs alkotó. Összeállítás látható a 2000. és 2001. évi Annecy fesztivál díjnyertes alkotásaiból. A versenyprogram és az információs vetítések mellett koncertek is gazdagítják a programot.

Amint Mikulás Ferenc fesztiváligazgató lapunknak elmondta: a költségvetésből körülbelül 25 millió forintot ad Kecskemét város önkormányzata, s ennek a dupláját nyújtja együtt a Magyar Mozgókép Közalapítvány, az ORTT, a kulturális tárca, valamint a Nemzeti Kulturális Alapprogram. A Magyar Filmlaboratórium Vállalat és a Kodak Kft. díjakat ajánlott fel, amelyek körülbelül 10 millió forint pénzjutalommal járnak. Sajnos helybéli cégeket nem sikerült megnyerniük a nemzetközi fesztiválhoz. Pedig ilyenkor a városban lakik, ott költ öt napon át sok filmes alkotó és újságíró: körülbelül 450 fő akkreditáltatta magát.

A fesztiváligazgató Mikulás Ferenc évtizedek óta a kecskeméti animációs stúdió vezetője, a Kecskemétfilmet 1971 óta a magyar animáció egyik vezető műhelyeként tartják számon. Több mint 250 filmet készített vagy saját produkcióként, vagy híres európai műhelyekkel együttműködésben, filmjei több mint ötven jelentős díjat nyertek nemzetközi fesztiválokon. Az animációs műhelyben húsz állandó munkatárs dolgozik, egy-egy produkcióhoz 100-150 főt szerződtetnek. Készítenek művészi rövidfilmeket, tévésorozatokat (ezek jó része nemzetközi koprodukció), egész estés animációs filmeket. Ahhoz, hogy bevételhez jussanak, vállalnak oktató- és reklámfilmeket, grafikai kivitelezést és arculattervezést is.

A stúdióban készült filmek közül a legnagyobb sikert a Vízipók-csodapók három tévésorozata aratta, amelyet 45 országban vásároltak meg és vetítettek. Több nemzedék nőtt fel a Magyar népmeséken (ez ötször 13 részes) is. A kecskeméti produkciók jogait a világ közel száz országában vásárolták meg.

A Kecskemétfilm Kft. 1991-ben létrehozta az Animációs Filmművészetért Alapítványt, hogy támogassa a művészi értékű animációs alkotásokat, kísérleteket. 1995 óta a cég döntő, 63 százaléknyi tulajdoni hányadát a munkatársak birtokolják, a többi a városé és a megyéé, valamint csekély részben az Animációs Filmművészetért Alapítványé. Ez a tulajdonosi szerkezet teszi lehetővé a függetlenséget is, ami biztosíthatja, hogy ragaszkodjanak a minőségi munkához. Ennek köszönhető, hogy a magánosítás óta is készülnek itt művészi alkotások, amelyekhez a pénzt Mikulás Ferenc pályázatokból és a saját bevételeikből igyekszik előteremteni.

Eszéki Erzsébet