Számos újdonsággal készült a téli könyvvásárra a Helikon Kiadó azok után, hogy a nyáron új tulajdonos vásárolta meg a patinás műhelyt. Csák János (a Mol egykori elnöke, a Csák és Társa Könyvkiadó Kereskedő Kft. többségi tulajdonosa), a kiadó új tulajdonosa gyerekkora óta kedvelte a Helikon gazdagon illusztrált köteteit. A Helikon számos olyan értékkel büszkélkedhet, amely ugyan nehezen forintosítható, de elengedhetetlen a sikeres működéshez. Sokat ér a bevezetett név, a számos licencjog, az ott dolgozók szakmai tudása, kapcsolatrendszere, a saját tulajdonát képező Helikon Könyvesház.

Mindezek fontosak a tulajdonos által várt változtatások megvalósításához, amelyek célja, hogy a kiadó visszatérjen a hagyományosan helikonos kiadványokhoz. Szeretnék folytatni az olyan klasszikusok kiadását, mint a nagy sikerű Márai-sorozat, de nem titkolt céljuk, hogy fölvegyék a versenyt az Osiris Kiadóval, amelynek magyar verseskötetei megkerülhetetlenek a diákok számára. Ennek szellemében jelentették meg az Ady- és a József Attila-köteteket, amelyek tetszetős külsővel, elérhető áron kaphatók.

Mint Okolicsányi Tamás, a Helikon új igazgatója lapunknak elmondta: a szakma egyik fő nehézsége, hogy a kiadónak mindent előre kell finanszíroznia, miközben hosszú a megtérülési idő. Ezért nagy becsben tartják az utánnyomásokat, amelyek már tiszta bevételt jelentenek. Míg a fekete-fehér köteteken pár százezer forint a kiadó haszna, addig a képes albumoknál ennek a többszörösét is elérhetik.

A jövőre tervezett 40-45 új cím között számos színes kiadvány szerepel. Elképzelhető, hogy újranyomnak olyan veretes művet is, mint a kiadó gondozásában megjelent Anjou Legendárium. Az új elképzelések tesztelése már elkezdődött, a napokban jelent meg az Országos Széchényi Könyvtárral közösen kiadott Európa az térképekben 1520-2001 című díszalbum, amely ugyan 19 900 forintos áron kapható, ám több mint 200 térkép fotója szerepel benne.