Koncert a Magyar Hospice Alapítvány javára

A Magyar Hospice Alapítvány 1991-ben alakult meg azzal a céllal, hogy a már nem gyógyítható rákbetegeknek nyújtson humánus ellátást, biztosítsa az élet és a halál méltóságát. Presser Gábor, Rácz Zoltán és Ránki Dezső második alkalommal szervez jótékonysági hangversenyt a Magyar Hospice Alapítvány javára. A Koncert négy zongorára és négy ütősre február 15-én, vasárnap 16.30-kor kezdődik a Zeneakadémia nagytermében. Az esten közreműködik az Amadinda Ütőegyüttes, Klukon Edit és Szakcsi-Lakatos Béla. Jegyek 2000 és 10 000 forint közötti értékben a Zeneakadémia pénztárában kaphatók. (VG)

Új szerzemények a Magyar Nemzeti Múzeumban

A Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményei tavaly közel 24 ezer tárggyal, dokumentummal, fotóval, illetve könyvvel gyarapodtak, ebből körülbelül 13 ezer darab régészeti, közel 11 ezer darab történeti emlék. A múzeum 1997 óta mutatja be kiállításon új szerzeményeit, hogy felhívja a figyelmet arra, milyen fontos a magyar múzeumokban a műkincsállomány gyarapítása és megőrzése. A gyarapodás legfőbb forrásai a régészeti ásatások, a vásárlások és az adományok. (VG)

Különvonattal a Nemzeti Színházba

A Nemzeti Színház a Megyejárás című sorozat keretén belül minden hónapban vendégül lát egy-egy megyét. Hajdú-Bihar, Baranya, Békés és Fejér után most Jász-Nagykun-Szolnok mutatkozott be a napokban a teátrumban, január 31-ig pedig kiállítás mutatja be a 102 éves szolnoki művésztelepet. Holnap a Jász-Nagykun-Szolnok megye kistelepülésein élő családok - közvetlenül a Nemzeti Színházhoz érkező - különvonattal utazhatnak Shakespeare A vihar című előadására, majd onnan haza. A jegy ára 1500 forint fejenként, a belépő tartalmazza az utazás költségeit is. A Megyejárás sorozatot a Nemzeti Színház a saját költségvetéséből fedezi. (VG)

Metróversek gálája

Egyedülálló vállalkozás tanúi lehettek a metró utasai a legutóbbi hetekben: a Szépírók Társasága, a Cafe Bábel folyóirat és a Média a jövőért alapítvány kezdeményezésére a 2-es metró szerelvényeiben kortárs verseket és ezekhez kötődő képzőművészeti alkotások fotóit tette közszemlére. Így naponta több mint egymillióan láthatták a plakátokat. Mint arról lapunk is beszámolt, több száz pályamű közül választottak ki 110 verset, majd ezeket helyezték el a metrókocsik falán egy-egy képzőművészeti alkotás fotójával. A program zárásaként tegnap este az a 20 vers hangzott el, amelyre a legtöbben szavaztak a www.litera.hu oldalon. A szervezők sikeresnek tartják a kezdeményezést, így további metrókiállításokat is terveznek. (VG)